• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Suomalaispartio vaativan Blå Negl -kilpailun voittoon Tanskassa

Kilpailussa vältellään kiinni jäämistä vastaosastolle, joka saa käyttää tiedustelulennokkia, lämpökameraa ja koiria.

Suomalainen voittajapartio poseerasi kameralle kilpailun jälkeen.

Suomalainen kuuden hengen partio pokkasi helmikuun lopulla Tanskassa vaativan Blå Negl -sotilastaitokilpailun voiton. Janne Aarnio, Juho Jääskeläinen, Kristian Virmavaara, Sami Lius, Sami Vertanen ja Ville Plaketti selviytyivät oman sarjansa ykkösinä maaliin.

Blå Negl on Tanskan kodinturvajoukkojen järjestämä kilpailu, johon osallistui tänä vuonna yhteensä noin 60 partiota. Kilpailuun voi osallistua joko kahden tai kuuden hengen partiolla. 40 kilometrin reitillä suomalaiset suorittivat yhteensä 18 erilaista rastia. Kilpailussa miinustetaan aina pisteitä siitä, jos partio jää kiinni vastaosastolle, joka oli tänä vuonna 270 taistelijan kokoinen. 

– Me emme saaneet käyttää apuvälineitä, ja vastaosastolla oli tiedustelulennokkia, lämpökameraa, koiria ynnä muuta. Kun he tietävät, missä rastit ovat, niin ahdasta siellä tulee, Sami Vertanen kertoo.

Suomalaiset jäivät kolme kertaa kiinni vastaosastolle.

– Viimeinen kiinnijääminen oli tietoinen riski. Halusimme kulkea tietä pitkin emmekä edetä pusikossa, koska halusimme varmistaa maaliinpääsyn. Kun kyseessä on kilpailu, niin täytyy laskelmoidakin. 

Kilpailu alkoi perjantaina ja päättyi sunnuntaina. Myös käytetyllä ajalla oli merkitystä sijoituksen kannalta.  

– Voiton jälkeen oli aika epäuskoinen fiilis. Ainakin henkilökohtaisesti se oli yllätys, eikä kukaan meistä varmaan uskonut, että voitamme.

”Kiertämään joutuu aika paljon, ettei jää kiinni”

Rastit olivat todella monipuolisia, mikä kysyy myös monipuolista osaamista partiolta. Suomalaiset olivat kaikki samasta maakuntakomppaniasta ja reserviläisiä. Kilpailussa oli myös ammattisotilaita.

Vaikka matka oli linnuntietä 40 kilometriä, kertyi partiolle arvionsa mukaan noin 60–70 kilometriä kuljettavaa.

– Matkalla joutuu kiertämään aika paljon, ettei jää kiinni tiedustelulennokille tai muille, Aarnio huomauttaa.

Rastien ohjelmassa oli muun muassa tuliylläkkö ja irtautuminen, taktinen vesistön ylitys, taistelua rakennetulla alueella, vihollisen hallussa olevan padon räjäyttäminen, ensiapua sekä kaluston tunnistusta. Osa rasteistakin on siis itsessään kuluttavia sen lisäksi, että matkaa kertyy kolmelle päivälle reilusti.

– Henkisesti ja fyysisesti tämä veti aika rajoille. Joku näki välillä villisikoja ja autoja, joita ei oikeasti ollut, Vertanen nauraa. 

– Ensi vuonna lähdemme taatusti puolustamaan voittoa, hän päättää.

Korjattu 16.3.2018 klo 11.33: Kilpailussa oli myös ammattisotilaita.