• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Tarkka-ampujalta vaaditaan paljon muutakin kuin ampumataitoa

Perinteinsessä Finnsniper-tarkka-ammuntakisassa mitattiin ampumataidon lisäksi muun muassa taisteluensiaputaitoja ja kykyä edetä huomaamattomasti.

Jouko Liikanen

Lohtajan Vattajanniemellä järjestettiin heinäkuussa Finnsniper-tarkka-ampujakilpailu MPK:n kurssina. Se järjestettiin Pohjanmaan maanpuolustuspiirin sotilaallisia valmiuksia palvelevana kurssina yhdessä Puolustusvoimien kanssa.

Kilpailu alkoi ensimmäisen päivän helteisessä säässä tähystysrastilla, jossa varsinaiseen tähystysasemaan edettiin lopulta ryömien. Kilpailijoiden tasoerot alkoivat erottua selvästi ryöminnän aikana.

Toisena päivänä kilpailu jatkui kuudella eri rastilla, joissa mitattiin tarkka-ampujapareilta vaadittavia erilaisia taitoja. Ampumataidon lisäksi kisailijoiden taitoja mitattiin taisteluensiavussa, liikkuvan maalin tuhoamisessa, huomaamattomassa etenemisessä, parin sisäisessä kommunikaatiossa sekä operoinnissa rakennetulla alueella.

Viimeisenä päivänä ammuttiin kahdeksas rasti Tarkastajanpakalla pitkille etäisyyksille. Etumaastoon oli sijoiteltu 11 tuhottavaa Jaster-maalilaitetta. Kauimmaisin maalilaite oli 1 460 metrin päässä, jonka neljä paria onnistui kaatamaan. Kilpailun aikana arvioitiin jokaisella rastilla myös kisaparien naamiointi, joka pisteytettiin ohjeiden mukaisesti. Kisassa mukana olleen Tarkka-ampujakillan varapuheenjohtajan Sami Anttosen mukaan kilpailijat arvostivat rasteja erityisesti niiden haastavuuden vuoksi.

– Rastit olivat todella mainioita ja erityisesti sen takia, koska ne mittasivat tarkka-ampujan tärkeimpiä perustaitoja, eikä niitä ollut helpotettu tai vaikeutettu huomattavasti vain kilpailuteknisistä syistä, Anttonen kertoo.

Kilpailun voittajapari oli Juha Vierimaa ja Olli Pirkola 329 pisteellä. Edellisvuoden voittajapari Tuomas Laitila ja Ari Kaperi jäi hopealle 299 pisteellä. Kolmanneksi tulivat Janne Isohanni ja Marko Paavola 297 pisteellä.

Kilpailu vaati kisailijoilta paljon eri asioita opettaen heitä tulevaisuuden koitoksiin, mutta myös järjestäjät saivat tarkka-ammunnasta uutta tietoa. Kisan johto haluaa suuresti kiittää vapaaehtoisia osallistumisesta kisan järjestämiseen, heidän työpanoksensa oli korvaamaton kisan järjestämiseksi.

Paikalla oli yhteensä 40 toimitsijaa ja tällä kertaa päävastuu järjestämisessä oli Pohjanmaan Tarkka-ampujat ry:llä (PohTa). Kilpailun johtajana toimi Ari Nurkkala ja ratamestarina Pauli Salo. Kisan aikana Keski-Pohjanmaan meripuolustajat ry valvoi merialuetta M/S Halkokari -veneellä.

Kilpailuun osallistui yhteensä 21 paria. Suomalaisten lisäksi kisassa oli mukana kuusi ulkomaalaista kilpailijaparia Sveitsistä, Italiasta, Norjasta, Virosta, Ukrainasta ja Sloveniasta. Kilpailijoiden joukossa oli myös Puolustusvoimien henkilökuntaa.

Artikkeli on julkaistu Reserviläisen numerossa 6/2016.

Kuvat Jouko Liikanen

Kuva 1: Kilpailijat suorittamassa perjantai-illan tähystystehtävää. Huomaa kuvassa oleva vakava naamiointivirhe!

Kuva 2: M/S Halkokari suorittamassa merialueen valvontatehtävää.

Kuva 3: TA-paria ohjeistetaan 2. rastin etenemistehtävään.

Kuva 4: Tarkka-ampujapari 3. rastilla avustamassa tiedusteluryhmän asiakirjojen kaappaustehtävää.

Kuva 5: Sunnuntain ammunnat alkoivat hyvin vetisessä kelissä.

Kuva 6:  Kilpailun mitalistit. Kilpailun voittivat Juha Vierimaa ja Olli Pirkola. Toiselle sijalle ylsivät Tuomas Laitila ja Ari Kaperi. Kolmannelle sijalle tulivat Janne Isohanni ja Marko Paavola.