• Uutiset

Reserviin ennätysmäärä naisia tänä vuonna

Palveluksen myös aloitti tänä vuonna ennätyksellisen suuri määrä naisia. ”Siitä on tullut niin sanotusti normaalia toimintaa”, asevelvollisuusalan toimialajohtaja Vesa Tohkanen sanoo.

Maavoimat

Porin prikaatin saapumiserän 2/17 alokkaita valatilaisuudessa Uudessakaupungissa elokuussa.

Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen reserviin on siirtynyt pian yhteensä 8 000 naista. Raja menee rikki joulukuussa. Tänä vuonna on jo tehty reserviin siirtyneiden naisten ennätys, 530, vaikka joulukuussa vielä kotiutuu arviolta yli 200 varusnaista. Aiemmin 500:n raja on rikkoutunut ainoastaan vuonna 2013, jolloin kotiutui poikkeuksellisesti kolme suurta saapumiserää palvelusaikamuutoksen takia. Luvut selviävät Reserviläisen Puolustusvoimien pääesikunnalta saamista tilastoista. Reserviin siirtyneellä tarkoitetaan palveluksen suorittanutta.

Tänä vuonna reserviin siirtyvien naisten määrä on siis lopulta reilut 700 eli selvästi enemmän kuin koskaan. Samalla kun hakijamäärät ovat viime vuosina kasvaneet, on myös intin loppuun asti suorittavien naisten määrä kasvussa.

Asevelvollisuusalan toimialajohtaja, everstiluutnantti Vesa Tohkanen sanoo, että naisten palvelukseen hakeutumisen syitä ei ole tutkittu, eikä rekrytoinnissa ole tehty erityisiä muutoksia. 

– Kun naisia on reservissä lähes 8 000, on asepalveluksesta tullut yhteiskunnallisesti niin sanotusti normaalia toimintaa. Tästä on syntynyt viidakkorumpuefektiä, ja sana myönteisistä kokemuksista leviää, Tohkanen arvelee.

Tänä vuonna palveluksensa aloittaneiden naisten määrä on suurin koskaan, 750.

Naiset ovat voineet hakea vapaaehtoiseen asepalvelukseen vuodesta 1995. Ensimmäiset 25 aloittivat silloin palveluksensa. Samana vuonna palvelukseen haki 793 naista. 

Kaikki hakijat eivät aina aloita palvelusta samana kalenterivuonna, ja joskus palveluksen suorittamiselle tulee esteitä.

– Kaikki palveluskelpoiseksi todetut on tähän asti hyväksytty palvelukseen. Sen sijaan kaikki hyväksytyt eivät ole koskaan aloittaneet palvelustaan, Pääesikunnan viestintäosaston tiedotussihteeri Aira Lappalainen sanoo.

Tohkanen uskoo Puolustusvoimien ja maanpuolustuksellisten aiheiden näkyvyydenkin vaikuttaneen naisten kiinnostukseen suorittaa palvelus.

– Puolustusvoimien jalkautuminen sosiaaliseen mediaan ja messuille, turvallisuuspoliittinen tilanne ja halu ottaa osaa maanpuolustukseen sekä varusmiespalveluksen myönteinen julkisuus voivat myös olla syitä.  

Vuoden 1995 hakijamäärä 793 pysyi pitkään ennätyksenä, joka rikottiin vasta tällä vuosikymmenellä. Tämän vuoden lukema on ollut selkeästi suurin ikinä, 1 126. 

Alla olevaan grafiikkaan on päivitetty vuoden 2018 luku 5.3.2018.