• Puolustusvoimat

2 000 reserviläistä kansainväliseen Nordic Response 24 -harjoitukseen maaliskuussa

Nordic Response 24 on Norjan johtama harjoitus, johon osallistuu noin 20 000 sotilasta. Harjoitus on osa laajempaa Naton Steadfast Defender 24 -harjoitusta, joka kestää kevään loppuun asti.

Puolustusvoimat

Nordic Response 24 -harjoitus järjestetään Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosissa. Harjoitukseen osallistuu 4 100 suomalaista, joista noin puolet on reserviläisiä. Arkistokuva.

Puolustusvoimat kertoo 4 100 suomalaissotilaan osallistuvan kansainväliseen Nordic Response 24 -harjoitukseen 4.­–15. maaliskuuta. Heistä noin puolet on reserviläisiä. Nordic Response on Norjan johtama noin 20 000 sotilaan harjoitus, joka on osa laajempaa Steadfast Defender 24 -harjoitusta. Nordic Responseen osallistuu joukkoja yhteensä 14 maasta, ja se sijoittuu Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin. Puolustusvoimien mukaan suomalaisjoukko on toistaiseksi suurin ulkomailla harjoitellut joukko.

Naton Steadfast Defender 24 -harjoitussarja käynnistyy helmikuussa. Siihen osallistuu yhteensä 90 000 sotilasta ja kyseessä on Naton suurin harjoitus sitten kylmän sodan. Puolustusvoimien tiedotteen mukaan harjoitukseen kuuluva Nordic Response 24 on Suomen puolustusvoimille tärkein kansainvälinen harjoitus tänä vuonna.

– Harjoitustoiminnalla kehitetään kykyä puolustaa niin Suomea kuin liittoumaa. Harjoitustoiminta on lisäksi osa konkreettista turvallisuustukea toisille liittolaisille – etenkin etulinjan maille, kuten Suomelle. Sillä osoitetaan käytännössä liittouman kykyä turvata jäsenmaidensa turvallisuus, Pääesikunnan koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Manu Tuominen sanoo tiedotteessa.

Steadfast Defender kestää alkukesään asti. Siihen osallistuvat kaikki Naton 31 jäsenmaata ja Ruotsi. Toukokuussa Rovajärvellä järjestetään Kainuun prikaatin johtama Northern Forest 24 -harjoitus, johon osallistuu myös yhdysvaltalaisjoukkoja Immediate Response -harjoituksesta, joka sekin on osa Naton Steadfast Defender -harjoitusta sekä Yhdysvaltojen Defender-harjoitusta. Myös Norjasta osallistuu joukkoja Northern Forestiin. Suomalaisjoukkoja harjoitukseen osallistuu noin 4 000, joista osa on reserviläisiä.

Puolustusvoimat osallistuu tänä vuonna hieman yli sataan kansainväliseen harjoitustapahtumaan Suomessa ja ulkomailla. Erityisen näkyvinä kansainvälisinä harjoituksina Puolustusvoimat mainitsee tiedotteessaan Ilmavoimien Hanki 24:n ja Merivoimien Freezing Winds 24:n. Hanki järjestetään 26.2.–2.3. ja Freezing Winds 18.–29. marraskuuta. Hanki on ilmaoperaatioharjoitus, johon osallistuu noin 40 lentokonetta ja 3 800 sotilasta, joista 2 300 on reserviläisiä. Freezing Windsiin puolestaan osallistuu 4 000 henkilöä, 20 alusta ja kymmenen ilma-alusta.

– Henkilöstön osaamisen kehittäminen on keskiössä. Harjoitustoiminnan avulla parannamme yhteensopivuutta ja liittolaisten ymmärrystä sotilaallisesta osaamisestamme. Puolustusvoimien kyvykkyydet nivoutuvat myös liittouman kollektiiviseen puolustukseen. Asevelvolliset, niin varusmiehet kuin reserviläiset, pääsevät osallistumaan useisiin kansainvälisiin harjoituksiin kotimaassa ja ulkomailla. Harjoitustoiminta yhdessä liittolaisten kanssa haastaa suomalaiset sotilaat kenraalista jääkäriin ja kannustaa meitä entistä parempiin suorituksiin, Tuominen sanoo.