• Vapaaehtoinen maanpuolustus

30 kilometriä juoksua toi lisäväriä Finnish Brutalityyn

Varustelekan järjestämä ampumatapahtuma vie myös suomalaista ampumakulttuuria ulkomaille.

Tuomas Kaarkoski

Finnish Brutality myytiin tänäkin vuonna hetkessä loppuun.

– Olen tätä monena vuonna miettinyt, mutta korona on sotkenut aiemmin ja tämä lisäksi myydään niin nopeasti loppuun, tukholmalainen Anders Baer toteaa.

Baer on kolmen ystävänsä kanssa tullut laivalla Suomeen ja Lopen ampumaradalle ottaakseen osaa Varustelekan järjestämään Finnish Brutality -ammuntakilpailuun, jossa fyysisyys ja ammunta yhdistyvät SRA-henkisissä puitteissa (sovellettu reserviläisammunta).

Baer nauraa ja sanoo suosiolla jättäneensä väliin tämän vuoden uutuuden eli recon-sarjan. Kyseisessä sarjassa ammuntarastien välissä juostaan aina kolmen kilometrin lenkki ja kaikkinensa juostavaa tulee siis kahden päivänä aikana varusteet päällä 30 kilometriä.

Baerin mukaan rasteilla hengästyy jo tarpeeksi ilman juoksemisesta. Juuri fyysisen ponnistelun yhdistäminen ammuntaan kiehtoo häntä.

– Hengästyneenä ajatus alkaa myös hukkua ja pitää varta vasten pinnistellä muistaakseen ohjeet, pitääkö ensin ampua oikeanpuoleista taulua vai vasenta, ruotsalainen havainnollistaa.

Sunnuntai-iltapäivällä kysyttäessä menestymisestä aiemmilla rasteilla Baer hymyilee.

– En minä ole kärkikahinoissa mukana, mutta en tätä sitä varten harrastakaan. Haluan haastaa itseäni ja samalla näissä tapahtumissa oppii myös paljon varusteiden käyttämisestä: onko joku asia tiellä, miten toisen asian voisi hoitaa paremmin ja sillä tavalla. Sellaista eräänlaista välineiden optimointia.

Vähemmän yllättäen recon-sarjan yksi puuskuttavista osallistujista on Varustelekan toimitusjohtaja ja aktiivireserviläinen Jari Laine. Finnish Brutality myytiin tänäkin vuonna silmänräpäyksessä loppuun. Tapahtuman yhteisöllinen ilmapiiri näyttää vetoavan kilpailijoihin.

– Kyllä täällä paljon samoja naamoja näkee kuin aiempinakin vuosina. 

Toimitusjohtajan mukaan uusi recon-sarja on otettu hyvillä mielin vastaan. Laine löytää sille vastaaavia esikuvia myös varusmiespuolelta.

–Jengi on kyllä ollut fiiliksissä, ne, jotka tähän osallistuvat. Mielestäni tämä simuloi aika hyvin sellaista tiedustelu- tai erikoisrajajääkärikomppanian erikoiskoulutuskauden toimintaa eli ammutaan ja juostaan ihan pirusti. Tuskaisia ilmeitä on jo näkynyt, mutta ei tätä vielä kukaan ole tyhmänä pitänyt, Laine nauraa. 

Oman osansa tapahtumaan tuovat nimenomaan ulkomaalaiset, joita paikalla on tapahtuman kokoon peilaten runsaasti. Youtubesta alan harrastajille tutut Forgotten Weapons, Polenar Tactical, Bloke on the Range ja Blue Jean operator tuovat tapahtumalle ja sen järjestäjälle runsaasti näkyvyyttä rajojen ulkopuoleltakin.

– Sen lisäksi, että tämä on todella hauska festari, tietysti tämä on samalla meille markkinointia. Meidän ulkomaalaisten frendien kautta saamme tietysti brändinäkyvyyttä, kun he tästä postaavat Youtubeen ja someen ylipäätään. On tässä kaupalliset aspektitkin, vaikka itse tapahtuman hauskuus on se, miksi tätä jaksaa vuodesta toiseen järjestää. Eihän se ole huonoa asia viedä ulkomaille vähän kuvaa siitä, minkälainen ampumakulttuuri meillä täällä Suomessa on. 

Kamerat seurasivat tarkasti Forgotten Weaponsin Ian McCollumin suoritusta.
Tuomas Kaarkoski