• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Aktiivinen ammuntatoiminta vetää jäseniä reserviläisyhdistyksiin

Halu vahvaan toiminnallisuuteen korostuu varsinkin uudempien jäsenien parissa.

Tuomas Kaarkoski

Reilut kaksi vuotta sitten alkanut Ukrainan sota toi valtavan jäsenryntäyksen koko reserviläiskentälle. Osa yhdistyksistä on pystynyt jatkamaan nousujohteisella uralla myös tämän jälkeenkin. Monesti yhteinen nimittäjä jatkuneen kasvun takana on ollut aktiivinen toiminta, tyypillisimmin varsinkin ammunnan parissa.

– Kyllä se ampumatoiminnan näkyy meillä vahvasti kasvussa. Olemme olleet yksi aktiivisimmista yhdistyksistä sen saralla täällä kaakon kulmilla, Lauritsalan reserviläisten puheenjohtaja Saku Ripatti toteaa.

Lauritsalan reserviläisiin kuuluu tällä hetkellä noin 400 reserviläistä, kun reilut pari vuotta sitten määrä oli noin 150 henkeä vähempi. Ripatin mukaan erityisesti SRA tuo yhdistykselle uusia jäseniä.

– Onneksi meillä on täällä kohtalaisen hyvät puitteet harrastaa. Tarkkoja lukuja en osaa sanoa, mutta sanoisin keski-iän nuorentuneen viime vuosina. Paljon on sellaista nuorempaa 20–30 -vuotiasta, joilla ei ole intin käymisestä niin kauaa aikaa. Lisäksi olemme pyrkineet saamaan mukaan lisää naisjäseniä ja siinä aika hyvin olemme onnistuneetkin.

Ripatin mukaan hyvin tehty työ markkinoi itse itseään, jos asioita tehdään kuukaudesta toiseen systemaattisesti oikein.

– Jos täällä joku käy SRA-kurssin, niin aika nopeasti se meidän yhdistyksen nimi nousee esiin. Siitä tulee sellainen itseään ruokkiva ilmiö, joka luo lisää hyvää, Ripatti sanoo.

Pääkaupunkiseudulla samanlaista imua on saanut osakseen Vantaan reserviläiset, joiden jäsenmäärä on kasvanut noin tuhannelle Ukrainan sodan alettua. Yhdistyksen puheenjohtajan Antti Kettusen mukaan juuri mahdollisuus aktiiviseen ampumatoimintaan on tuonut vantaalaisille paljon uusia jäseniä.

– Joka päivä ammutaan, useina päivinä vielä kahdella radalla yhtä aikaa. Toiminnan voi tiivistää kolmen osan summaksi. Täytyy olla tekijöitä, aikaa ja paikkoja, Kettunen sanoo.

Viime syksynä Keravalle auenneen Reserviläisten Ampumaratayhdistyksen Klondyken ampumarata ratkaisi Kettusen mukaan paikkakysymykset. Ratavalvojia Vantaan reserviläisillä on tällä hetkellä 71 ja lisää on tulossa.

– Koulutimme juuri 14 uutta valvojaa. Toiminnan kasvattaminen vaatii lisää vetäjiä. Meidän toiminnasta on tällä hetkellä noin 95 prosenttia ammuntaa.

Kettusen mukaan Vantaalle on imua muiltakin Uudenmaan paikkakunnilta. Siinä määrin, että moni reserviläinen on jopa vaihtanut yhdistystä päästäkseen mukaan vantaalaisten ampumatoimintaan.

–Puskaradio toimii ja sana kiirii. Emme me ole ainakaan viiteen vuoteen tehneet yhtään jäsenhankintakampanjaa ja silti tulijoita on riittänyt.