• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Kari Salmisesta Reserviläisliiton uusi puheenjohtaja

Salminen voitti Jyväskylässä pidetyssä äänestyksessä vastaehdokas Janne Sankelon selkein äänin.

Tuomas Kaarkoski

Kari Salminen valittiin äänivyöryllä Reserviläisliiton uudeksi puheenjohtajaksi.

Kari Salminen on valittu Reserviläisliiton puheenjohtajaksi. Jyväskylässä pidetyssä Yhteisin siivin -liittokokoustapahtumassa suoritetussa äänestyksessä Salminen voitti vastaehdokkaana olleen kansanedustaja Janne Sankelon (kok.)  ylivoimaisesti äänin 179–11.

Salmisen mukaan Reserviläisliitto on tehnyt viime vuosina paljon hyviä asioita ja liitto on hänen mukaansa menossa oikeaan suuntaan. Hän saa johdettavakseen vahvassa kasvussa olevan maanpuolustusjärjestön.

– Reserviläisliitto on menossa juuri sinne suuntaan, mihin sen kuuluukin mennä. Ilpo Pohjola on kääntänyt omina puheenjohtajavuosinaan laivaa oikeaa suuntaan ja sitä suuntaa ei tarvitse muuttaa. Meidän täytyy pitää siitä kiinni, että saamme uuden jäsenistön kanssa hyvin mukaan toimintaan. Me olemme Suomen suurin maanpuolustusjärjestö. Olemme keihäänkärki, joka vie toimintaa eteenpäin.

Valkeakoskelta kotoisin oleva 55-vuotias Salminen on pitkän linjan yrittäjä ja aktiivireserviläinen. Sääksmäen Reserviläiset ry:n kunniapuheenjohtaja on tehnyt yli kolmekymmentä vuotta töitä reserviläistoiminnan parissa. Viime vuosina Salminen on lisäksi profiloitunut vahvasti 40-hehtaarisen Säres Center -harjoitusalueen johtohahmona. 

Äänestystä edelsi noin tunnin mittainen vaalipaneeli, jossa väistyvä puheenjohtaja Pohjola kyseli ehdokkailta kattavasti maanpuolustusaiheista. Esille nousivat muun muassa reserviläistoiminnan kehittäminen, Reserviläisliiton toiminnan kehittäminen, lyijykiellon ongelmallisuus sekä ehdokkaiden omat maanpuolustus- ja vapaaehtoistaustat.

Omassa puheenvuorossaan Salminen painotti vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja reserviläisten tärkeyttä.

– Me olemme runko, jonka pohjalle tämä puolustus perustuu. Ukrainassa on konkreettisesti nähty, että vaikka olisi vailinnaiset varusteet, tahtotila maan puolustamiseen on se ratkaiseva tekijä. En koe, että meillä Suomessa olisi asiat milään osalla huonosti hoidettu, päinvastoin, Salminen totesi.

Salminen aloittaa puheenjohtajakautensa vuoden alussa, kun Reserviläisliiton nykyinen puheenjohtaja Ilpo Pohjolajää sivuun. Liperistä kotoisin oleva Pohjola ehti toimia liiton puheenjohtajana yhteensä kolmen kaksivuotiskauden ajan.