• Puolustusvoimat

Lentoreserviupseerikurssille 746 hakijaa, valinnat tehdään kesällä

Hakijoista noin 40 valitaan lentokoulutukseen. Vain Lento-RUK:n käymällä voi päätyä Ilmavoimien, Maavoimien tai Rajavartiolaitoksen lentäjäksi.

Ilmavoimat

Lentoreserviupseerikurssin hakijoista noin 40 valitaan lentokoulutukseen. Sitä kautta he voivat päätyä Ilmavoimien, Maavoimien tai Rajavartiolaitoksen lentäjiksi.

Heinäkuussa 2021 alkavalle Lentoreserviupseerikurssille haki 746 henkilöä, Ilmavoimat kertoo tiedotteessaan. Hakijoista noin 40 valitaan lentokoulutukseen.

Viime vuonna hakijoita oli 783, ja keskimäärin viimeisten kymmenen vuoden aikana kurssin hakijamäärä on ollut noin 650.

– Hakijamäärä kertoo, että Ilmavoimien lentäjäkoulutusta arvostetaan. Tästä määrästä löydämme kyllä henkilöt, joilla on hyvät edellytykset menestyä sotilaslentäjän ammatissa, valintapäällikkö kapteeni Heikki Kankkio sanoo tiedotteessa.

Seuraava vaihe kurssin valinnoissa on esikarsinta, jossa hakijoita tarkastellaan ainoastaan heidän ilmoittamiensa ennakkotietojen ja koulumenestyksen perusteella. Jatkoon menijät etenevät fyysisen kunnon arviointiin, joka toteutetaan massatesteillä. Yhteensä Lentoreserviupseerikurssin valinnoissa on kuusi vaihetta, joissa mitataan henkistä ja fyysistä soveltuvuutta sotilaslentäjäksi. Lopulliset valinnat Lentoreserviupseerikurssille 96 tehdään kesäkuun alussa.

Vain Lento-RUK:n käymällä voi päästä niin Ilmavoimien, Maavoimien kuin Rajavartiolaitoksenkin lentäjäksi.

 

39 naishakijaa

Ensi vuonna alkavalle kurssille haki yhteensä 39 naista eli yhtä monta kuin vuosi sitten. Ilmavoimien mukaan samalla kun naisten asepalveluksen suosio on kasvanut, myös Lentoreserviupseerikurssille on hakenut yhä enemmän naisia, eikä kurssille päädy enää pelkästään miehiä.

– ­­Hakukriteereiden päivitykset eivät riitä selittämään muutosta. Esimerkiksi siitä, kun leuanveto jäi pois lihaskuntotestistä, on jo lähemmäs kymmenen vuotta. Eniten vaikutusta lienee yleisellä asennemuutoksella, Kankkio toteaa.