Ukrainan sota tuottaa jatkuvasti päivittyvää tietoa toiminnasta modernilla taistelukentällä. Aihetta seurataan ja tutkitaan tarkasti varmasti kaikkien maiden puolustusvoimissa. Yksi keskeinen trendi on miehittämättömien ilma-aluksien käyttö niin tiedustelussa kuin suoran vaikutuksen iskuissa.
Perinteinen epäsuora tuli kuten tykistö ja kranaatinheittimet on edelleen tärkeä toimija. Silti joissain lähteissä arvioidaan, että nykyisin jopa kolme neljännestä tappioista vastustajalle tuotetaan erilaisilla miehittämättömillä ilma-aluksilla eli droneilla.
Perinteisen hinattavan tykistön ongelmaksi on muodostunut tuliasemien paljastuminen heti ensimmäisten laukausten jälkeen. Ammusten lentorataa mittaavat vastatykistötutkat ja taistelukenttää tarkkailevat dronet paikantavat sijainnin nopeasti vastustajan tulenjohdon käyttöön. Luvassa on isku joko vihollisen tykistöllä tai yhä useammin drone-kalustolla. Siirtyminen vaihtoasemaan tarpeeksi nopeasti on mahdotonta.
Suomessa on arviolta 1 500 epäsuoran tulen asetta. Niistä noin 700 on 120 mm kranaatinheittimiä. Tykeistä eniten on ollut varastoissa neuvostovalmisteisen kevyen 122 mm D30-haupitsin (122 H 63) eri versioita.
Suomi siirtyi omalla alustallaan liikkuvan tykistön aikaan vuonna 1991. Hajoamassa olevasta Neuvostoliitosta ostettiin 2S5 Giasint (Hyasintti) -telakanuunoita (152 TelaK 91). Tykki oli avoasennuksessa, eikä vaunu tarjonnut miehistölle suojaa tulitoiminnan aikana.
Itä-Saksan konkurssipesästä ostettiin 1992–1994 niin ikään neuvostovalmisteisia 2S1 Gvozdika (Neilikka) -panssarihaupitseja (122 PsH 74). Uusin täydennys on 155 mm eteläkorealainen K9 Thunder -panssarihaupitsi, se Moukariksikin nimetty. Nämä kaksi järjestelmää ovat edelleen niin sanotusti soivia pelejä.
Suomessa oman tykkikaluston tuotanto päättyi 2005, kun viimeiset 155 K 98 -tykit valmistuivat. Tampellan ja Vammaksen kautta Patrialle siirtyneen tykkimallin huolto ja varaosatuotanto on pitänyt yllä alan osaamista Suomessa. Patrian mukaan on olemassa valmius myös uustuotantoon tykin putkia myöten.
Viimeisin suomalainen tykkimalli 155 K 98 on varustettu omalla moottorilla, joka mahdollistaa nelipyörävedolla lyhyet siirtymät omin voimin. Tämä tarjoaa jonkin verran suojaa vastatykistötoiminnalta. Patria esitteli jo vuonna 2015 konseptin, jossa tämä ase olisi sijoitettu Sisun valmistaman E13TP 8×8 -maastokuorma-auton alustalle.

Nimen ARVE (lyhenne sanoista Artillery Vehicle) saanut järjestelmä kehitettiin runsaassa vuodessa. Prototyyppi nähtiin Rovajärvellä maaliskuussa Patria Arctic Event -tilaisuudessa jo valmiina ratkaisuna. Paketissa on pyritty yksinkertaisuuteen ja kustannustehokkuuteen käyttämällä olemassa olevaa materiaalia.
Periaatteessa 155 K 98 -tykki ylälavetteineen on siirretty ajoneuvoon rakennetulle alustalle. Aseen operointi käsin ladaten on lähes samanlaista kuten hinattavassa, joten reserviläisille siirtyminen uuteen versioon olisi helppoa.
155 K 98 (kansainvälisesti 155 GH 52, Gun Howitzer) on 52-pituuskaliiperinen kanuunahaupitsi. Se ampuu pisimmillään perävirtauskranaateilla noin 40 kilometriin. Tykki ladataan ja suunnataan manuaalisesti, mutta tulinopeus on vaikuttava: maksimissaan kahdeksan laukausta minuutissa, joista kolme ensimmäistä lähtevät 15 sekunnissa.
Kokeneella kuuden hengen miehistöllä jatkuva tulinopeus on noin kaksi laukausta minuutissa. Nykyaikaisella taistelukentällä tällaisesta pitkäaikaisesta tulituksen jatkamisesta tuskin voi haaveilla. Siksi ARVE on suunniteltu nimenomaan niin sanottuun Shoot and Scoot -toimintaan.
Siinä tykki ajetaan paikalle, ammutaan nopea ryöppy ja vaihdetaan paikkaa. Kun Sisu kaartaa valittuun tuliasemaan, ensimmäinen kranaatti lähtee valmistajan arvion mukaan kohti maalia noin 90 sekunnissa. Käytännössä tykin putki suunnataan kohti maalia samalla kun ajoneuvon takaa painetaan maahan rekyylin vastaanottava kannuslevy. Viimeisen laukauksen jälkeen ARVE on jälleen liikkeessä 45 sekunnissa.
Ajoneuvossa kulkee mukana 24 täydellistä ammusta (kranaatti/panos). Ne on sijoitettu laatikoihin lavan sivuille. Tykin korotus ulottuu suorasuuntauksen -3 asteesta pitkän kantaman +60 asteeseen. Tämä antaa joustavuutta kantamaan erilaisissa tulitehtävissä. Myös sivusuunnassa asetta voidaan suunnata laajasti korosta hieman riippuen.
Prototyyppiajoneuvon hytissä on tilaa kahdelle henkilölle, mutta sarjatuotteeseen on mahdollista valmistaa hytti, johon kuuden hengen miehistö mahtuu.

Pyöräalustaisena Sisu E13TP kykenee maantiellä lähes 100 km/h nopeuksiin. Toisaalta 28 tonnia painavana se ei maastossa pärjää tela-alustaisille tykeille. Kompromissi liikkuvuudessa vaikuttaisi kuitenkin Suomen oloissa suosivan ARVE-tyyppistä ratkaisua.
Merivoimat on korvaamassa kiinteitä 130 53 TK -kantalinnoitettuihin torneihin asennettuja rannikkotykkejään. Meneillään olevassa hankkeessa vertaillaan markkinoilla tarjolla olevaa kalustoa tarkoituksena hankkia 12–20 tykkiä. Viimeksi liikkuvaa rannikkotykistöä Suomessa oli parikymmentä vuotta sitten.
Patrian ARVE on todennäköisesti suunnattu tähän rakoon. Kansainvälisiin kilpailijoihinsa verrattaessa se on takamatkalla, koska aseen koeammunnat alkavat vasta kesällä. Toisaalta näinä aikoina kotimaisuus on valttia, samoin olemassa olevan kaluston hyödyntäminen. 155 K 98 -tykkejä on valmistettu puolisen sataa. Myös vanhempi lyhyemmällä putkella varustettu ja siten myös lyhyemmän kantaman tarjoava 155 K 83 soveltuisi suoraan asennettavaksi ARVE-lavetille.

155 mm on Naton standardikaliiperi tykistöaseissa. Kilpailevia järjestelmiä liikkuvaksi rannikkotykiksi on tarjolla lukuisia, esimerkiksi ruotsalais-englantilainen BAE Systems Archer ja ranskalainen CAESAR (Camion Équipé d’un Système d’Artillerie). Näistä Archer on täysin automatisoitu, CAESAR osittain. Tämä tekee niistä ARVE-tykkiä kalliimpia ja monimutkaisempia, mutta molemmat ovat jo tuotannossa.
Patriallakin lienee suunnitelmia lisätä automaatiota ARVE-järjestelmään, mikäli asiakas tätä haluaisi. Tulevaisuudessa tykkiin voitaisiin integroida automaattinen suuntausjärjestelmä, joka linkittyisi ballistiseen laskimeen. Automaattinen latausmekanismi vähentäisi miehistön työtaakkaa ja lisäisi tulinopeutta.
Patria ARVE 8×8
- Pituus 11,5 m
- Korkeus 3,5 m
- Leveys 2,6 m
- Taistelupaino <28 000 kg
- Nopeus >100 km/h
- Toimintasäde >600 km
- Dieselsäiliö 400 l
- Moottori Caterpillar C13
- Teho 445 hp
- Kahluusyvyys 1 m
- Maavara 0,4 m
- Ase Patria 155 mm 155GH52
- Tulinopeus 8 ls/min
- Kantomatka 40 km
- Miehistö 6

-
Kalusto