• Vapaaehtoinen maanpuolustus
  • Puolustusvoimat

Mikko Savola nousemassa puolustusministeriksi

Savola on aiemmin toiminut muun muassa Reserviläisliiton puheenjohtajana.

Tuomas Kaarkoski

Mikko Savola on aiemmin toiminut myös Reserviläisliiton puheenjohtajana.

Erilaisten käänteiden jälkeen keskustan kansanedustaja Mikko Savola on nousemassa puolustusministeriksi. Paikka vapautuu, kun nykyinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ilmoitti alkuviikosta jäävänsä tehtävästä isyysvapaalle.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko esitti tehtävään ensin nykyistä elinkeinoministeriä Mika Lintilää (kesk.). Savola ilmoitti keskiviikkoiltana myöhään omilla Facebook- ja Twitter-tileillään tavoittelevansa kuitenkin puolustusministerin tehtävää. Torstaina keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja europarlamenttiryhmä päätyivät esittämään yksimielisesti tehtävään Savolaa.

Mikko Savola on kolmannen kauden kansanedustaja Etelä-Pohjanmaalta ja hänellä on pitkä tausta maanpuolustusasioissa. Savola toimi Reserviläisliiton puheenjohtajana vuosina 2013–2016, jonka lisäksi hän johti vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukuntaa vuosina 2015–2019. Lisäksi Savola on ollut koko eduskuntauransa ajan puolustusvaliokunnan jäsen.

Mikko Savola on luotettava ja osaava valintamme puolustusministerin tehtävää hoitamaan Antin perhevapaiden ajaksi. Hän saa työhönsä täyden tuen koko keskustalta, Suomen puolustuspolitiikan hoito on myös tammi-helmikuussa varmoissa käsissä, keskustan puheenjohtaja Saarikko kommentoi tiedotteessa.

Saarikon mukaan kansalaisten huoli Lintilän kykeneväisyydestä hoitamaan kahta tärkeää salkkua samanaikaisesti sai hänet muuttamaan päätöksensä.

– Punnintaan tuli uusia sävyjä aivan viime päivinä, kun energian hinta nousi ennätyskorkealle. Kansalaisilla nousi oikeutetusti huoli siitä, pystyykö sama ministeri kriisitalvena hoitamaan kahta keskeistä ministerintehtävää. Kun olosuhteet muuttuvat, on myös omaa näkemystä muutettava.