• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Reserviläisliitto huolissaan lyijykieltoesityksestä

Liiton mukaan ympäristöriskejä on jo pitkään huomioitu ampumaradoilla.

Tuomas Kaarkoski

Liiton mukaan ympäristöriskejä on jo pitkään huomioitu ampumaradoilla.

Reserviläisliitto on huolissaan Eurooopan kemikaaliviraston ECHA:n suunnittelemasta lyijykieltoesityksestä. Liiton mukaan mikäli esitys menee läpi, sitä ei ole enää jälkikäteen mahdollista muuttaa maakohtaisilla säädöksillä.

– Ase- ja ampumakoulutuksen osalta omaehtoinen harjoittelu korostuu reservissä ja siihen tarvitaan patruunoita, aseita ja ampumaratoja. Lyijykielto muodostaa toteutuessaan uhan sekä ampumatarvikkeiden saatavuudelle että ampumataidon harjoittelupaikkojen käytettävyydelle, Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Kari Salminen sanoon liiton tiedotteessa.

Helsingissä sijaitsevan Kemikaaliviraston rajoitusesityksessä esitettyjä vaatimuksia ei Reserviläisliiton mukaan pystytä perustelemaan tieteellisesti. Reserviläisliiton toiminnanjohtajan Minna Nenosen mukaan liitto ei kiistä lyijyn myrkyllisyyttä tai siihen liittyviä ympäristöriskejä.

– Suomessa ympäristöriskit on kuitenkin jo pitkään tiedostettu ja tästä syystä on hyvissä ajoin laadittu ohjeistusta ympäristöriskien hallitsemiseksi ampumaradoilla. Selvitystyö pohjautuu erittäin laaja-alaiseen, tieteelliseen asiantuntemukseen. Esimerkkinä tästä on vuonna 2014 julkaistu opas Paras käyttökelpoinen tekniikka BAT – ampumaratojen ympäristövaikutusten hallinta, Nenonen toteaa.