• Puolustusvoimat

Ruotsi siirtää kevään suurharjoituksen, johon piti osallistua noin 25 000 sotilasta

Aurora 2020 olisi ollut suurin harjoitus Ruotsissa pitkään aikaa. Suomesta harjoitukseen olisi osallistunut 1 500–2 000 sotilasta.

Mats Carlsson / Ruotsin puolustusvoimat

Aurora 2020 oli tarkoitus järjestää touko-kesäkuussa. Siihen olisi osallistunut sotilaita 13 eri maasta, joista Suomesta noin 1 500–2 000.

Ruotsin puolustusvoimat on päättänyt koronatilanteen vuoksi siirtää kevään suurharjoituksen, johon Suomesta piti osallistua 1 500–2 000 sotilasta. Ruotsin pääsotaharjoitus Aurora olisi ollut suurin maassa järjestettävä harjoitus pitkään aikaan. Suunniteltu osallistujamäärä oli noin 25 000 sotilasta 13 eri maasta, ja se olisi kestänyt vajaan kuukauden alkaessaan 11. toukokuuta.

Suomen puolustusvoimat pohti vielä viime viikolla mahdollisuuksiaan osallistua harjoitukseen, ennen kuin Ruotsi teki päätöksen siirtää harjoitus. Harjoituksen uudesta ajankohdasta ei ole vielä tietoa, mutta SVT:n mukaan se on aikaisintaan ensi vuonna.

– Nyt Ruotsin puolustusvoimat keskittyy yhteiskunnan tukemiseen sekä maan valmiuden ja turvallisuuden säilyttämiseen, mikä on yhä tärkeämpää nyt, kun Ruotsi on haavoittuvainen ja kovan paineen alla, kenraaliluutnantti Johan Svensson sanoo Ruotsin puolustusvoimien tiedotteessa.

– Arvostamme, että niin monesta maasta haluttiin osallistua harjoitukseen, ja toivomme heidän voivan osallistua toisena ajankohtana, hän jatkaa.

Suomen maavoimien kansainvälisen harjoittelun painopisteen on ollut tarkoitus olla tänä vuonna Ruotsissa. Maavoimat on koronatilanteen vuoksi joutunut jättämään aiemmin väliin suunniteltuja harjoituksia Norjassa ja Saksassa. Kuten niissä tapauksissa, nytkin Puolustusvoimat selvittää vaihtoehtoisia tapoja järjestää joukoille korvaavia kansallisia harjoituksia.

Meri- ja Ilmavoimat jatkavat kevään ja kesän aikana sovelletusti harjoittelua Ruotsin kanssa.