• Kalusto

Särmä TST -vyö kestää kovemmankin painon

Varustelekan Särmä-tuoteperhe täydentyi vöillä, jotka sopivat ampumaradalle.

Heli Kunnas

Varustelekan Särmä TST-tuoteperheen uusimpia tulokkaita ovat kovaan käyttöön suunnitellut vyöt.

Ruudin hajua, merkkikellon piippaus ja ”liikkuu, liikkuu”. Ratapäivä, paras päivä. Hästäg pewpew.

Varusteleka toi kevättalvella valikoimiinsa uuden Särmä TST -vyöjärjestelmän. Se täydentää Varustelekan Särmä-tuoteperhettä vöillä, joiden avulla muun muassa ampumaradalla kaikki oleellinen kulkee mukana. Viidestä erilaisesta osasta taistelija pystyy rakentamaan itselleen sopivan kokonaisuuden, jossa esimerkiksi lipastaskut, välittömät ensiapuvälineet ja pistoolikotelot kulkevat kätevästi mukana.

Kestävällä Cobra-soljella varustettu ampujan vyö on jämäkkä kaveri ampumaradalle. Kuva: Heli Kunnas

Särmä TST -taisteluvyö on muotoiltu, malliltaan leveä vyö, jonka pinnassa on laserleikattuja PALS-kujia varusteiden kiinnittämiseen. Taisteluvyön sisälle pujotetaan erillinen Särmä TST -varustevyö, jossa on Cobra-solki. Vaikka soljen lukitussysteemi onkin melko näppärä käyttää etenkin, kun mekanismiin hieman tottuu, on se ominaisuuksiltaan melko kuperkeikkavarma. Kun itse vyön murtolujuus on 2 700 kiloa, ei heti joudu pelkäämään, että vyölle varusteiden mukana asetettu paino vääntäisi vyön mutkalle.

Vyö istuu muotoilunsa ansiosta todella hyvin vyötärölle ja leveytensä vuoksi siihen ripustetut lipas- ja muut taskut saa tukevasti pysymään paikallaan. Koska kuvaushetkellä sää huiteli päälle kolmenkymmenen asteen, ei testiryhmällä tullut mieleenkään sovitella vyötä maastotakin päälle, mutta koska säätövaraa vyöstä löytyy, olemme luottavaisin mielin sen sopivuudesta myös takin kanssa käytettäväksi.

Taisteluvyön leveät PALS-kujastot takaavat taskujen ja muiden irtokilkkeiden tukevan kiinnityksen. Kuva: Heli Kunnas

Vyön leveys ja muotoilu takaavat mainion istuvuuden takilla tai ilman. Kuva: Heli Kunnas

Ampujan vyö jatkaa samaa ideaa. Siinä yhdistyy taisteluvyön ulkopinta PALS-kujastollaan ja varustevyön kestävyys Cobra-solkineen. Tässä kuten varustevyössäkin on valittavissa neljä eri pituutta ja viimeiset kiristykset omalle vyötärölle on helppo tehdä säätämällä pituus lopulliseen mittaansa velcrokiinnityksellä. Valinnanvaraa on. Ampujan vyötä alusvöineen sovitin ensin Varustelekan Kenttähousujen kanssa, mutta niissä housujen vyötärö nousi sen verran korkealle, että oma vyö oli auttamatta liian pitkä istuakseen mukavasti. Sen sijaan kuittikamoista löytyvien M05-housujen kanssa ampujan vyö sopi vallan mainiosti.

Ampujan vyöhön kannattaa hankkia joko Särmä TST -vyön pehmuste, jota ilman ampujan vyön velcropinta saattaa raapia vaatteet ikävän karheiksi, tai Särmä TST -alusvyö. Jälkimmäisen voi pujottaa suoraan radalla käytettävien housujen vyönlenkkien läpi velcropuoli ulospäin, jolloin ampujan vyön saa napakasti pysymään paikallaan ammunnan ilottelujen aikana. Testiryhmän käsittelyssä vyöhön oli kiinnitetty holsteri, josta tehtiin muutamia koevetoja hallituissa olosuhteissa. Sekä pistoolin että rynnäkkökiväärin lippaita varten saatiin käpistellä Varustelekan omia lipastaskuja. Rynnäkkökiväärin lippaita ei ollut soviteltavissa, mutta eiköhän niiden istuvuus ole Konalassa ja kentällä testattu.

Maastohousujen lisäksi ampujan vyötä sovitettiin myös siviilipöksyjen kanssa, jotka oli vyötetty vyötär… jotka olivat paikallaan vanhalla kunnon miehistövyöllä. Tätä varten alusvyö irrotettiin ja ampujan vyön velcro peitettiin edellä mainitulla pehmusteella. Hyvin toimi tuplavyöttämiselläkin.

Kokovalikoima sekä säätövara vöissä takaa varmasti hyvän istuvuuden jokaiselle taistelijalle, mutta omakohtaisen kokemuksen perusteella erityisesti kahden koon välimaastossa tasapainottelevan kannattaa sovittaa vyöt Varustelekan liikkeessä sen sijaan, että arpoo mittanauhan kanssa oikean vyökoon.

Vyönlenkkeihin pujotettava alusvyö kiinnittää ampujan vyön taistelijan lantiolle tukevaksi kokonaisuudeksi. Kuva: Heli Kunnas

Jos alusvyötä ei halua käyttää, kannattaa ampujan vyöhön hankkia erillinen pehmuste, jolloin velcro ei raavi vaatteita tai kerää risuja ja männynkäpyjä mukaan. Kuva: Susanna Takamaa

Valmistaja: Varusteleka
Vyömallit: Särmä TST ampujan vyö 149,99€, Särmä TST Cobra varustevyö 59,99€, Särmä TST taisteluvyö 129,99€, Särmä TST alusvyö 29,99€, Särmä TST vyön pehmuste 29,99€.