• Kalusto

Savotta puskee hurjalla kasvu-uralla – liikevoitto lähes nelinkertaistui viime vuonna

Puolustusvoimien luottovarustaja toimii markkinoilla huoltovarmuutta ajatellen.

Tuomas Kaarkoski

Savotan toimitusjohtaja Teemu Pohjonen ja tuotepäällikkö Stefan Melander ovat tyytyväisiä tänä vuonna julkaistavien uusien tuotteiden määrään. Etualalla näkyy kesällä ilmestyvää Kahakka-reppua.

Joku voisi sanoa kantolaitteistaan tunnetun Savotan olleen viime vuosina poikkeuksellisen onnekas. Ensin koronapandemia synnytti globaalin retkeilybuumin, kun ihmiset tartuntojen pelossa alkoivat ulkoilla entistä enemmän luonnossa. Repuista ja rinkoistaan tunnetun suomalaisvalmistajan tuotteet vietiin käsistä. Tämän jälkeen alkoi Ukrainan sota, jonka myötä Savotan viranomaispuolen tilauskirja on täyttynyt hurjaa vauhtia. Tilauslistan kruunu osui syksyyn 2022, jolloin Puolustusvoimat tilasi yritykseltä suojaliiveihin kiinnitettäviä erilaisia taskuja noin 13 miljoonalla eurolla.

Tuhdit vuodet ovat näkyneet myös Finn-Savotta oy:n tuloksessa. Viime vuosi oli yritykselle ennätyksellinen. Savotan liikevaihto lähes kaksinkertaistui yli 14 miljoonaan euroon ja liikevoitto puolestaan lähes nelinkertaistui 3,2 miljoonaan euroon.

Perheyrityksen taustoilla operoivaa yritystä nyt kaksi vuotta johtanut toimitusjohtaja Teemu Pohjonen ymmärtää esitetyn heiton tuurista. Hänen mukaansa viime vuosien traagiset käänteet ovat olleet Savotalle otollisia. Toisaalta hän painottaa myös yrityksen pelaamista siihen asemaan, jossa se voi ylipäätään päästä hyötymään maailman oikuista.

– Meidän tapauksessa se tarkoittaa sitä, että meillä on ollut poikkeuksellisen suuret varastot omia tuotteita. Ennen koronaa tilintarkastajat ja talousviisaat jaksoivat paasata, että meillä on aivan liian isot varastot. Koronan myötä alkoi tulla toimitushäiriöitä ja se keskustelu liian isoista varastoista loppuikin oikeastaan siihen. Kone ei hyytynyt, kun oli varastoja, mistä ottaa, Pohjonen naurahtaa ja sanoo varastopuskurin toimineen samalla tavalla myös Ukrainan sodan alettua.

Pohjosen sanoessa poikkeuksellisen suuret varastot hän myös tarkoittaa sitä. Viime vuonna Finn-Savotan varastoissa oli 5,5 miljoonan euron vaihto-omaisuus, joka kattaa valmistuotteiden lisäksi raaka-aineet. Luku on yrityksen liikevaihtoon peilattuna massiivinen. Samalla kyse on huoltovarmuudesta.

– Meidät on tehty kestämään. Kriisiajat eivät aiheuta meille ongelmia, kun tämän lisäksi meidän tuotanto on keskitetty tänne Karstulaan ja Viroon, jossa tehdään osa ompeluista.

Pohjosen mukaan Savotalla mietittiin tämän vuoden osalta vakavasti jarrun painamista ja tilanteen rauhoittamista. Tämä vuosi näyttää jo kuitenkin tässä vaiheessa siltä, että yritys tulee rullaamaan yhä tiukasti kasvu-uralla.

– Ukrainan myötä moni maa alkoi varustautua, kun he tajusivat olevansa ihan housut kintuissa. Sen takia puolustustarvikemarkkina on täysin ylikuumentunut ja sitä kapasiteettia ei Euroopassa ole vieläkään niin paljon kuin tarvetta olisi, Pohjonen sanoo ja arvelee yrityksen tämän vuoden liikevaihdon asettuvan jonnekin nykyisen 14 miljoonan euron ja 20 miljoonan euron välille.

Ylitsevuotava kysyntä on Pohjosen mukaan näkynyt koko 180 Savotalla työskentelevän henkilön venymisenä ja valikoivuutena hankkeiden suhteen. Kaikkiin kilpailutuksiin ei yksinkertaisesti kannata lähteä edes mukaan. Viranomaispuolen kilpailutukset ovat Pohjosen mukaan yrityksille raskaita jo pelkästään valmistella, vaikka lopputuloksesta ei ole mitään taetta. Suomen Puolustusvoimille hän jakaa auliisti kiitosta heidän kyvystään hoitaa asioita.

– Se on suoraa, avointa ja rehellistä toimintaa, keskitytään asiaan. Puolustusvoimathan on uskomattoman toimiva organisaatio, jos miettii sitä niiden tehtävää. Hankintapuolella he joutuvat miettimään kaikkea housuista hävittäjiin ja silti sieltä löytyy kyky antaa tarvittavat speksit välineeseen kuin välineeseen.

Viranomaispuoli on Savotalla vienyt pari viime vuotta suurimman osan tuotantokapasiteetista, mutta perusreserviläisille ja muille kuluttajille on sillä aikaa suunniteltu paljon uusia tuotteita, jotka alkavat olla nyt tuotantoputken loppupäässä.

– Tänä vuonna tulee tosi paljon uusia tuotteita. Se on todella miellyttävää, kun ne tulevat nimenomaan kuluttajapuolelle. Pari vuotta olemme olleet kiinni projektitoimituksissa eli noissa isoissa asiakkuuksissa, Pohjonen sanoo.

Vyölaukut ilmestyivät jo alkuvuodesta ja yrityksen tuotepäällikön Stefan Melanderin mukaan seuraavana vuorossa ovat 25- ja 15-litraiset reput, jotka kulkevat nimellä Kahakka ja ovat suunniteltu sotilaan päivärepuiksi.

– Viime vuonna tuli jo erilaisia taskuja ja tänä vuonna pyrimme työntämään vielä enemmän tuotteita ulos. Isoina juttuina on tulossa Kahakka-reppu kesällä ja loppuvuodesta olisi tarkoitus puristaa yksi 40-litrainen ja noin 60-litrainen sotilaan kenttäreppu maailmalle.

Melanderin mukaan paljon muitakin tuotteita on tulossa, mutta vallitseva tilanne aiheuttaa omat haasteensa.

– Meidän tuotantohan on yksinkertaisesti vain törkeän buukattu tällä hetkellä. Siellä on tulossa vielä lääkintäreppua ja -kampetta, tetsareita ja vielä isompaa rinkkaa. Ne todennäköisesti menevät kyllä ensi vuoden puolelle. Tekemistä piisaa siis, Melander nauraa.