• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Tältä näyttää ammunta Maavoimien uudella panssarintorjuntaohjus SR:llä – varusmieskoulutus alkaa kesän saapumiserästä

Karjalan prikaatissa ammuttiin keskiviikkona Spike SR -panssarintorjuntaohjuksella. SR sopii lyhyelle ampumaetäisyydelle. Toinen uusi ohjus Spike 2000 LR2 voidaan ampua useiden kilometrien päähän.

Paavo Airo

Panssarintorjuntaohjus Spike SR kykenee tuhoamaan reaktiivipanssaroinnilla varustetun taistelupanssarivaunun 50–2 000 metrin etäisyydeltä.

Maavoimat on ottamassa uusia panssaritorjuntaohjuksia käyttöön. Spike 2000 LR2:n varusmieskoulutus alkoi saapumiserästä 1/2024 ja lyhyemmän kantaman Spike SR:n varusmieskoulutus käynnistyy erästä 2/2024. Molemmilla voidaan tuhota reaktiivipanssarivaunulla varustettu taistelupanssarivaunu.

Keskiviikkona Karjalan prikaatissa esiteltiin medialle SR:n käyttöä osana kokonaistulenkäyttöä. Reserviläisen kalustotoimittaja Tero Tuominen julkaisi X:ssä videon SR:n laukauksesta.

Everstiluutnantti Iikka Nyman muistuttaa lähes kaiken kaluston olevan nykyään panssaroitua. Siksi panssaritorjuntaohjusten rooli on Maavoimille merkittävä. Panssarintorjunta on kuitenkin iso kokonaisuus, johon liittyy muutakin kuin vain yksittäisen sotilaan kantama ohjus. Esimerkiksi pioneerien toteuttama suluttaminen helpottaa panssarikaluston pysäyttämistä.

– Miinat helpottavat vaunujen torjumista. Niillä pystytään torjumaan vaunuja, ja niiden avulla ei tarvitse välttämättä ampua liikkuvaan maaliin, Maavoimien esikunnassa jalkaväen kehittämisen parissa työskentelevä Nyman sanoo.

Panssarintorjuntaohjus SR:llä voidaan ampua hyvinkin lyhyeltä etäisyydeltä kohteesta, 50–2 000 metrin päästä. LR2 puolestaan on tarkoitettu 200–5 500 metrin ampumaetäisyyksille. SR painaa noin kymmenen kiloa ja kulkee taistelijan selässä tai kädessä. LR2 painaa huomattavasti enemmän, noin 28 kiloa, kun mukaan lasketaan jalusta, ampumalaite ja ohjus.

Panssarintorjuntaohjus SR painaa noin kymmenen kiloa.
Paavo Airo
Panssarintorjuntaohjus 2000 LR2:lla voidaan ampua jopa 5,5 kilometrin päähän.
Paavo Airo

Ohjukset lukittuvat maaliin. LR2:n ohjus lähestyy kohdetta ylhäältä ja ampuja näkee kuvan, mihin ohjus osuu. Tämä on olennainen ominaisuus etenkin usean kilometrin päähän ammuttaessa.

Molemmat Spiket ovat israelilaisen Rafaelin kehittämiä. Ne soveltuvat Suomen käyttöön muun muassa siksi, että käyttölämpötilaksi on ilmoitettu -35 – +55 celsiusastetta.

Suomella on ollut ennestäänkin erilaisia Spiken versioita käytössään.

LR2:n ensimmäiset ammunnat toteutettiin Pahkajärvellä tällä viikolla.

Nyman kertoo, että varusmiesten koulutuksessa käytetään myös simulaattoria, mikä tuo kustannussäästöjä verrattuna siihen, että harjoituksissa ammuttaisiin jatkuvasti kovapanoksilla.

Maalinpaikannuksella on olennainen rooli kokonaistulenkäytössä. Maavoimat hankkii lisää MPL24-maalinpaikannuslaitteita.
Paavo Airo

Päätös panssarintorjuntaohjusten hankinnoista tehtiin vuoden 2022 lopulla

Silloinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) hyväksyi Puolustusvoimien esityksen Spike SR:n ja LR:n hankinnoista joulukuussa 2022. Tuolloin kerrottiin, että ohjukset hankitaan Naton hankintaorganisaation NSPA:n kautta.

Hankinnan kokonaisarvo on noin 213 miljoonaa euroa. Siihen sisältyy koulutus-, kanto- ja ampumalaitteita.