• Puolustusvoimat

1 500 reserviläistä Ilmavoimien pääsotaharjoitukseen

Ruska 21 -harjoitus näkyy ympäri maata, ja siihen osallistuu 50 lentokonetta.

Paavo Airo

Ruska 21 -harjoitukseen osallistuu 50 lentokonetta ja noin 3 300 henkilöä, joista 1 500 on reserviläisiä. Suurin osa lentokoneista on Hornet-monitoimihävittäjiä.

Ilmavoimat järjestää 4.–9. lokakuuta Ruska 21 -harjoituksen, johon osallistuu noin 3 300 henkilöä, joista 1 500 on reserviläisiä. Lentokoneita Ilmavoimien pääsotaharjoituksessa on käytössä 50. Myös Ruotsin ilmavoimat osallistuu harjoitukseen.

Ruska 21 kerää yhteen kaikki Suomen ilmavoimien joukko-osastot. Harjoituksen painopiste on Karjalan ja Satakunnan lennostojen reserviläisten, kantahenkilökunnan ja varusmiesten kouluttamisessa.

Lentokoneet tukeutuvat Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti useille lentopaikoille eri puolilla Suomea.

– Ruskan kaltaiset kaikki ilmaoperaation osatekijät sisältävät harjoitukset ylläpitävät ja kehittävät Ilmavoimien valmiutta toimeenpanna vaativia ilmaoperaatioita laajaa tukikohtaverkkoa hyödyntäen. Nämä harjoitukset ovat joukkuepeliä parhaimmillaan, harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen sanoo tiedotteessa.

 

Ruotsalaiset Pirkkalassa ja Luulajassa

Ruotsin ilmavoimista harjoitukseen osallistuu JAS 39C/D Gripen -monitoimihävittäjiä sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Argus. Ruotsalaiset tukeutuvat Pirkkalaan sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa.

Suurin osa suomalaiskoneista on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, mutta harjoitukseen osallistuu myös Hawk-suihkuharjoituskoneita, kuljetus- ja yhteyskonekalustoa sekä Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri ja Rajavartiolaitoksen Dornier Do 228 -valvontalentokone.

Harjoituksen ilmatorjuntayksiköt toimivat Pirkkalan tukikohdassa ja Lohtajan harjoitusalueella.

 

Useita eri lentokenttiä käytössä

Harjoitukseen liittyy lentotoimintaa matalilla korkeuksilla sekä mantereen yllä 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja. Harjoituksessa käytettävät lentokoneiden omasuojajärjestelmiin liittyvät soihdut voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohdat ovat Rissala ja Pirkkala. Puolustavan joukon Hornet -hävittäjät tukeutuvat myös Savonlinnan, Varkauden, Kokkola-Pietarsaaren, Seinäjoen ja Kajaanin lentokentille sekä Vieremän maantietukikohtaan. Lisäksi Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneet käyttävät Porin lentokenttää. Harjoitusvastustajaa kuvaava joukko puolestaan operoi Rovaniemeltä, Oulusta ja Ruotsin Luulajasta.