• Puolustusvoimat
  • Kalusto

30 000 kilon paukku – Video Puolustusvoimien leiriltä näyttää räjähdyksen valtavat mittasuhteet

Vuosittaiset varastohävitykset suoritetaan Kittillässä Hukkakeron räjäytysalueella.

Puolustusvoimat

Räjähdyksen voima on valtava, kuvakaappaus Puolustusvoimien Youtube-videosta.

Muuttuneesta maailmantilanteesta huolimatta Puolustusvoimilla on varastoissa räjähteitä, joissa tulee vastaan parasta ennen -päivämäärä. Vanhentuneesta räjähdemateriaalista on vuodesta 1998 lähtien hankkiuduttu eroon niin sanotulla massaräjäytysleirillä. 

– Massaräjäyttäminen on todettu ympäristövastuulliseksi, turvalliseksi ja kustannustehokkaaksi tavaksi hävittää Puolustusvoimien käytöstä poistettuja ampumatarvikkeita ja muita räjähteitä, insinöörimajuri ja leirin johtaja Leo Salmela sanoo Puolustuvoimien leiristä julkaisemalla videolla.

Videolla selviää, että kertaräjätyksenä hävitetään enintään 30 000 kilon edestä räjähteitä. Räjähteiden valtavasta määrästä johtuen myös varoalueen tulee olla poikkeuksellisen suuri. Tästä syystä räjäytysleirin vakituiseksi paikaksi on valikoitunut Lapin erämaassa sijaitseva Kittilän Hukkakero, jossa varoalue saadaan riittävän laajaksi. Tässä tapauksessa riittävän laaja varoalue on 27 000 hehtaaria eli 270 neliökilometriä. Mittakaavaa hahmottamaan voi ottaa vaikka Turun kaupungin, jonka pinta-ala on noin 250 neliökilometriä.

Itse räjäytystyö on tarkka operaatio, jossa pyritään minimoimaan räjäytyksen vaikutukset ympäristöön. Puolustusvoimien mukaan ympäristöstä mitataan säännöllisesti melua, tärinää, sekä päästöjä ilmaan, veteen, maaperään ja kasvillisuuteen. 

– Näitä seuraamalla Puolustusvoimat on tietoisia massaräjäytysten vaikutuksesta, Salmela toteaa.

Valtava määrä räjähteitä vaatii ympärilleen myös tukevat varotoimet. Parhaillaan menossa olevan viikon mittaisen räjäytysleirin aikana aluetta vartioidaan tarkasti.

– Se lähtee ilmasta käsin, että alue on tyhjänä ulkopuolisista henkilöistä, varoupseerina toimiva kapteeni Harri Kuhalampi kertoo.

Kuhalammen mukaan samalla helikopterista käsin myös paikalliset poronomistajat tarkistavat alueen olevan poroista vapaa ennen räjäytysten aloittamista. 

Videolla näkyvässä kertaräjäytyksessä lämpötila kipuaa hetkellisesti jopa 6000 asteeseen. Itse räjähdyksen jälkeen koko räjäytysalue raivataan ja tapahtumasta syntynyt metalliromu uusiokierrätetään metalliteollisuuden tarpeisiin. 

Katso koko video alta: