• Kalusto

F-35 ja Hornet yhdessä taivaalla Vaasan lentonäytöksessä

Vaasa International Airshow järjestetään 15.–16. kesäkuuta.

Ilmavoimat

Suomalainen F/A-18C Hornet lentää yhdessä Italian F-35A Lightning -häivehävittäjän kanssa Rammstein Alloy -harjoituksessa. Vastaavaa näkyä Hollannin F-35:n kanssa odotetaan Vaasa Airshow'n yleisön eteen.

Ilmailukesän kohokohta on eittämättä Vaasa International Airshow, joka järjestetään ensi viikonloppuna 15.-16. kesäkuuta. Luvassa on monipuolinen kattaus kalustoa niin taivaalla kuin maanäyttelyssä. Suurta yleisöä eniten kiinnostanee Ilmavoimien tulevan Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjän yhteislento nykyisen F/A-18 Hornetin kanssa.

Ilmavoimien hävittäjähankinta näkyi monena vuotena kesän päälentonäytöksessä. Kaikki koneitaan tarjonneet valmistajat olivat mukana näyttävillä messuosastoilla ja ehdokkaita lennätettiin paikalle yleisön sekä myös päättäjien ihmeteltäväksi. Tämä kaikki takasi runsaasti tuottoja järjestäjille ja näyttäviä esiintyjiä.

Hävittäjävalinnan ratkettua palattiin normaaliin rytmiin, mutta silti näytöksiin on onnistuttu saamaan kiintoisia esiintyjiä. Niin nytkin.

Lentonäytöksen järjestelyistä kunakin vuotena vastaavan tahon valitsee harrasteilmailijoiden keskusjärjestö Suomen Ilmailuliitto. Ilmavoimat on lupautunut osallistumaan kalustollaan tähän vuoden päälentonäytöksenä tunnettuun tapahtumaan.

Nyt 2024 järjestelyvastuussa on Vaasan Lentokerho. Hyvä niin, sillä edellisen kerran paikkakunnalla koettiin lentonäytös niinkin kauan kuin 40 vuotta sitten.

Vaasalla on historiallinen sija maamme ilmailussa. Ilmavoimiemme ensimmäinen kone Thulin Typ D lennettiin sinne Uumajasta maaliskuussa 1918.

Ilmavoimat tuo Vaasan lentokentän ylle niin tämän vuoden Boeing F/A-18 Hornet -sooloesityksen kuin BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneilla lentävän Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmän. Luvassa on myös soolo Hawkilta.

Kaikki tarjoavat taattua nähtävää yleisölle. Kontrastia nopeille suihkukoneille tuo Ilmavoimien peruskoulutuskone mäntämoottorinen Grob G 115E. Nopeuden vastapainoksi se liikehtii huomattavasti pienemmässä ilmatilassa kuin Hornet ja Hawk.

Maavoimien ilmailu esittäytyy Vaasassa NH90- ja MD500-helikoptereilla. Pyöriväsiipisten esitykset ovat aina näyttäviä, koska ne pystyvät leijumaan yleisön edessä.

Turkin F-16-esityskone lentää näyttävissä SoloTürk-erikoisväreissä.
Wikipedia / Tim Flece Airwolf

Kansainvälisten vieraiden määrä Vaasassa näytti kevään mittaan hieman vaisulta. Toki SoloTürk eli Turkin ilmavoimien Lockheed Martin F-16C Block 40 Fighting Falcon -hävittäjän esityslentoa on kehuttu ja se on saanut näytöksissä palkintojakin. Lentämistä tehostetaan siivenkärkien niin sanottujen Smokewinder-podien tuottamilla savujuovilla.

Samaten Ruotsin ilmavoimien F21-laivueen Saab JAS 39C Gripen -koneen demo on viihdyttänyt yleisöä lukuisissa näytöksissä. Länsinaapurista tulee paikalle myös sikäläinen versio NH90-helikopterista.

Kun Hollannin F-35A-häivehävittäjien osallistuminen varmistui kesäkuun alussa, Vaasa Airshow sai sen todellisen yleisömagneetin. Ilmavoimien tuleva hävittäjä kun taatusti kiinnostaa.

Vaasan lentonäytöksen suurin kone on Hollannin Airbus A330 MRTT -ilmatankkauskone. Tässä sellainen täydentää Ilmavoimien Hornetin polttoainetankkeja.
Ilmavoimat

Kahden F-35:n mukana Suomeen Hollannista saapuu myös Airbus A330 -matkustajakoneesta muunnettu MRTT-ilmatankkaus- ja rahtikone (Multi Role Tanker Transport). Tämä laajarunkoinen ilma-alus on myös tapahtuman suurin osanottaja. Yleisö pääsee tutustumaan siihen myös sisältä (aiempien lentonäytösten vastaavien vierailujen perusteella kannattaa kuitenkin varautua jonotukseen).

Sotilaskoneiden lisäksi nähtävillä on myös siviilikalustoa. Esimerkiksi Suomen Ilmailuopisto Porista on mukana usealla konetyypillä. Myös paikallinen harrasteilmailu on luonnollisesti kattavasti esillä.

Tarkempaa tietoa Vaasa International Airshow -lentonäytöksestä löytyy tapahtuman nettisivuilta vaasaairshow.fi

Lentoesityksillä on normaali säävaraus. Kävijöiden kannattaa varautua suojaamaan kuulonsa etenkin hävittäjien esitysten aikana. Erityisen tärkeää tämä on lapsille.