• Puolustusvoimat
  • Kalusto

Hornet iskee JDAM-täsmäpommilla Pahkajärvellä – video

Ilmasta maahan -isku toteutettiin osana meneillään olevaa valmiusyksiköiden harjoitusta.

Tuomas Kaarkoski

JTAC-Ilmatulenjohtaja tuottaa maalitietoa paikantamalla ja osoittamalla maaleja ilma-aluksille ja maajoukoille.

Puolustusvoimien Combat camera -ryhmän uudella videolla esitellään eri puolustushaarojen yhteistyötä, kun F/A-18 Hornet pudottaa JDAM-täsmäpommin (Joint Direct Attack Munition) Pahkajärven ampuma-alueella Karjalan prikaatissa. Videon löydät tekstin lopusta.

Videolla näkyy kuinka Maavoimien JTAC-ilmatulenjohtajat (Joint Terminal Attack Controller) ohjaavat ja koordinoivat iskun kohteeseen. Videoitu isku toteutettiin osana meneillään olevaa valmiusyksiköiden harjoitusta.

JDAM:t ovat GPS-ohjautuvia täsmäpommeja, joita on kolme eri kokoa. Raskaimman pommin paino on noin 900 kiloa. Hornetit saivat ilmasta maahan -kyvyn niin sanotussa MLU2-päivityksessä, joka valmistui 2016. Saman uudistuksen myötä hävittäjiin oli mahdollista integroida myös keskipitkän kantaman JSOW-liitopommeja. Ensimmäisen kerran JDAM-pommeja pudotettiin Rovajärvellä vuonna 2015.

JDAM:t tulevat olemaan osa myös tulevien F-35A-monitoimihävittäjien aseistusta.

Myös varusmiehiä mukana koulutuksessa

Nykyään myös varusmiehet pääsevät osaksi JTAC-toimintaa. Palkattuun henkilöstöön kuuluvaa ilmatulenjohtajaa tukee yhteisen tulenkäytön ryhmä JSFT (Joint Fire Support Team), joka koostuu  varusmiehistä. Ryhmään kuuluu lisäksi tulenjohtoaliupseeri, viestimies ja tulenjohtomiehiä. 

Englantilais- ja lyhennesävytteinen termistö johtuu pitkälti koulutuksen kansainvälisestä standardisoinnista, jota määrittävät Naton ja Yhdysvaltojen koulutussdandardit. Tämän takia JTAC antaa myös käskyt englanniksi, kuten Puolustusvoimien videolla on kuultavissa.