• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Ukrainan sodan tilannekartta kiinnostaa laajasti – suosio on yllättänyt suomalaiset tekijätkin

Reserviläisten tekemä Ukrainan sodan tilannekartta tarjoaa tietoa, joka pyritään varmistamaan mahdollisimman huolellisesti. Ukrainan vastahyökkäyksen aikana tietoa on tullut taas paljon eri läheistä.

Kastehelmi/Helin/Matero & OSINT Team

Kuvakaappaus Ukrainan sodan tilannekartasta 14.9.2022.

Suomalaisten reserviläisten ylläpitämä Ukrainan sodan tilannekartta on saavuttanut suosion, joka on yllättänyt tekijätkin. Emil Kastehelmen ja muiden aktiivisten ylläpitäjien pyörittämä tilannekarttapalvelu syntyi Venäjän hyökkäyksen yhteydessä alkuvuodesta 2022 melko spontaanista ideasta, mutta nyt puoli vuotta myöhemmin palvelu toimii yhä monien tietolähteenä Ukrainan sodan ajankohtaisista vaiheista.

Tilannekarttapalvelu löytyy täältä.

– Kun aloitimme tämän Ukrainan sodan tilannekartan ylläpitämisen, emme olettaneet, että esimerkiksi niin moni media käyttäisi sitä lähteenä ja miten toimiva palvelu tästä muodostuisi, Kastehelmi sanoo.

Ukrainan sodan tilannekartan ylläpitäminen vaatii paljon kärsivällisyyttä. Kun tietoja taisteluista tulee paljon eri lähteistä, on niiden paikkansapitävyys varmistettava aina huolella. Tämän takia tilannekartta päivittyy hieman viiveellä. Kuitenkin juuri tämä on yksi palvelun vahvuuksista, Kastehelmi arvelee. Palvelun ylläpitäjät pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman varmaa tietoa taisteluista.

– Välillä asiat päivittyvät palveluun hitaasti, mutta emme halua tehdä virheitä, ja siitä huolehtiminen vie aikaa.

Viime aikoina Ukrainan vastahyökkäyksen yhteydessä tietoa on taas tullut eri lähteistä hyvin paljon. Jos tilanne taas vähän rauhoittuu, se helpottaa avoimista lähteistä kerättävän tiedon käsittelyä.

– Viime aikoina tilanne on ollut taas vähän kuin sodan alussa siinä mielessä, että tietoa on tullut valtavasti. Kuitenkin ajan myötä olemme kehittyneet siinä, miten analysoimme tarjolla olevaa tietomäärää.

Tällä hetkellä tilannekarttapalvelun parissa työskentelee viitisen henkilöä. Määrä on vaihdellut pitkin projektia ja välillä tekijöitä on ollut hieman enemmänkin. Ukrainan sodan edetessä palvelun tekijöiden roolit ovat selkiytyneet. Osa keskittyy perustoimintaan kuten tietojen päivittämiseen palveluun, ja osan tehtävät painottuvat kieliasioihin tai esimerkiksi satelliittiasiantuntijan rooliin.

Se, miten paljon palvelun ylläpitäminen vie aikaa, on vaihdellut pitkin vuotta.

– Harkovan alueen vastahyökkäyksen aikana tämä on vienyt monelta henkilöltä monta tuntia päivässä. Tietysti aina kun tilanne rauhoittuu, ei tämä vie niin paljoa aikaa.

Tilannekarttapalvelun lisäksi Kastehelmellä on riittänyt tänä vuonna muutakin tekemistä kuten sotahistoria-aiheisen kirjan viimeisteleminen. Emil Kastehelmen ja Aleksi Rikkisen teos Sturmbock – Tutkimusmatka Lapin sodan linnoittesiin ilmestyy loppuvuodesta 2022. Sturmbock oli suuri puolustuslinja, jonka saksalaiset rakensivat 1940-luvulla Suomen Lappiin turvakseen. Kastehelmi ja Rikkinen ovat tutkineet yhdessä linjaa. He kertoivat viime vuonna Reserviläisen haastattelussa, millainen urakka Sturmbock-linjan kartoittaminen Käsivarren Lapissa oli.

Tilannekarttapalvelun osoite on https://www.scribblemaps.com/maps/view/The-War-in-Ukraine/091194

Lue seuraavaksi

  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Suomalaiset reserviläiset kasasivat tilannekarttapalvelun Ukrainan sodasta

Vapaaehtoisprojektissa on mukana jo yli kymmenen tekijää.
  • Historia

Sturmbock-linjan kartoittaminen Käsivarren Lapissa vei kolme vuotta – Aleksi Rikkinen ja Emil Kastehelmi kertovat, millainen urakka oli

Saksalaiset rakensivat vuosina 1942–1944 puolustuslinjan, joka nyt vasta kartoitettiin ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan.