• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Suomalaiset reserviläiset kasasivat tilannekarttapalvelun Ukrainan sodasta

Vapaaehtoisprojektissa on mukana jo yli kymmenen tekijää.

Tilannekarttapalvelu on saanut hyvän vastaanoton sosiaalisessa mediassa.

Heti Ukrainan sodan alkumetreiltä kävi selväksi, että sodasta liikkuisi netissä valtava määrä tietoa. Osa oikeaa ja osa väärää. Kokonaiskuvan hahmottaminen tuntui monesta hankalalta. Yksi näistä oli Emil Kastehelmi, joka aloitti heti sodan alkamisen jälkeen yhdessä ystäviensä John Helinin ja Erik Materon kanssa kasata nettiin aktiivisesti päivittyvää tilannekarttaa Ukrainan sodan vaiheista. 

–Huomasimme, että sellaista selkeää karttaa ei oikein ollut. Tietoa oli liikkeellä paljon, mutta oli epäselvyyttä missä mitkäkin asiat tapahtuvat ja mihin asiat ovat etenemässä, Kastelhelmi taustoittaa.

Tilannekarttahanketta kolmikko alkoi tehdä ilman korvausta sivuprojektina töiden ja opiskeluiden ohessa. Kastehelmen mukaan vapaa-aika ja illat ovat sujahtaneet tehokkaasti tilannetta selvitellessä. Nyt projektia pyörittämässä on kuitenkin jo yli kymmenen ihmistä, joka on tasannut huomattavasti työkuormaa. Suurin osa porukasta on Kastehelmen mukaan reserviläisiä.

Kastehelmi myöntää suoraan, että sodasta liikkuu niin paljon informaatiota, että tarkkana saa olla. Reservinupseerin koulutuksen saanut Kastehelmi toteaa Puolustusvoimista saadun tiedustelu-upseerin koulutuksen antavan hyvät lähtökohdat tilanteen kartoittamiseen.

– On se oikeasti vaikeaa työtä. Pyrimme karsimaan huhupuheet ja erottamaan oikean tiedon valheista. Kartta on toki enemmän suuntaa antava, ei sen tarkoitus ole olla tehty tunnin tarkkuudella. Lisäksi joiltakin Ukrainan alueelta tietoa vain yksinkertaisesti on paljon vähemmän saatavilla.

Kastehelmen mukaan ihmisten reaktio tilannekarttapalvelun tekemisestä on ollut positiivista, kiitosta on tullut Puolustusvoimien henkilökuntaa myöten. 

– Onhan se tietysti mukavaa ja samalla se on osoitus, että tilannekuva-arviomme on ainakin oikeansuuntainen.

Ryhmä aikoo Kastehelmen mukaan jatkaa kartan ylläpitoa ainakin niin kauan kuin Venäjän aktiivinen hyökkäysvaihe on käynnissä.

Tilannekarttapalvelua voit seurata täältä.

Lue seuraavaksi

  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Ukrainan sodan tilannekartta kiinnostaa laajasti – suosio on yllättänyt suomalaiset tekijätkin

Reserviläisten tekemä Ukrainan sodan tilannekartta tarjoaa tietoa, joka pyritään varmistamaan mahdollisimman huolellisesti. Ukrainan vastahyökkäyksen aikana tietoa on tullut taas paljon eri läheistä.
  • Puolustusvoimat

Panssarivaunu on yhä merkittävä väline taistelukentällä, vaikka Venäjä onkin kokenut merkittäviä kalustotappioita Ukrainassa, majuri Paronen sanoo

”Taistelupanssarivaunusta on edelleen paljon enemmän hyötyjä kuin haittoja”, MPKK:n apulaissotilasprofessori sanoo.