MPK esitteli heinäkuun lopulla uudet kiväärinsä Upinniemen varuskunnassa Rannikkoprikaatissa. Kattavan kilpailutuksen ja testauksen jälkeen valinta kohdistui suomalaisvalmistaja Sakon itselataavaan kertatuliaseeseen, joka kantaa nimeä SAKO ARG S 40 -MPK-kivääri. Kaikkiaan testivaiheessa oli mukana kymmenen asetta seitsemältä eri valmistajalta.
MPK:n puheenjohtaja Juha Parkkonen sanoo Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan vuonna 2022 näkyneen suomalaisten reserviläisten keskuudessa kasvaneena kiinnostuksena maanpuolustuskoulutusta ja etenkin ampumakoulutusta kohtaan.
– Siinä tilanteessa mietittiin, millä tavalla koulutuskapasiteettia saataisiin nostettua. Yksi vaihtoehto oli MPK:n omien koulutusaseiden määrän lisääminen. Siitä lähti hanke eteenpäin, Parkkonen sanoo.
Jo lähtövaatimuksissa uudesta kivääristä haluttiin AR-15-tyyppinen. SAKO ARG S 40 -MPK-kivääri on kaliiperiltaan 223 REM, mutta ase on myös täysin yhteensopiva 5,56 x 45 Nato -patruunoiden kanssa. Piipulla on mittaa 16 tuumaa.
– MPK:lla oli aika selkeät vaatimukset aseelle. Minkälainen sen pitää olla, mitä sen pitää tehdä. Yksi vaatimus oli AR-15-yhteensopivuus. Osat ovat siis vaihtokelpoisia. Ainoa poikkeus on, että tämä on kertatuliase, tämä ei ammu siis sarjaa, Sakon vanhempi tuoteryhmän päällikkö Sami Vaajamo toteaa.
Vaajamo sanoo AR-15-kiväärin perusrakenteen olleen olemassa jo 1960-luvulta lähtien, amerikkalaiset sotivat aseella jo Vietnamissa. Toimintaperiaatteet eivät hänen mukaansa ole juuri muuttuneet, mutta asetta on jalostettu paremmin nykypäivään sopivaksi. Varmistin, lippaan vapautin ja luistinsalpa löytyvät molemmilta puolilta.
– Alkuperäisen AR-15-kiväärin rakenne on hyvin oikeakätinen. MPK:n ase on paranneltu ja huomattavan monipuolinen, varusteltava ja molempikätisille helppo käyttää.
Puhtaasti koulutuskäyttöön tulevassa kiväärissä on myös korostettu turvallisuutta lisäämällä punaiset ja valkoiset pisteet aseen kummallekin puolelle. Tulivalmiina näkyvissä on punainen täplä, joka vaihtuu valkoiseksi kiväärin ollessa varmistettu.
Kivääri jakautuu ylä- ja alarunkoon. Ylärungosta löytyvät itse rungon lisäksi piippu ja kaasujärjestelmä ja alarungosta löytyy muiden AR-15-mallien tapaan perä, pistoolikahva, laukaisulaite, lipaskuilu sekä palautinjousi. Näiden lisäksi on vielä liikkuvat osat eli luisti ja latauskahva.
(Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.)
Perusvarusteltuna SAKO ARG S 40 -MPK-kivääristä löytyy avotähtäimet, jonka lisäksi asetta voidaan täydentää erilaisilla lisävarusteilla kuten esimeriksi punapistetähtäimellä tai pystykahvoilla. Kiväärin mukana tulee 30 patruunan irtolipas. Asetta on mahdollista käyttää myös lyhyemmillä kymmenen patruunan lippailla, mutta MPK:n koulutuskäyttöön tulevat lippaat ovat 30 patruunan lippaita.
Vaajamon mukaan aseita on testattu runsaasti myös Sakon päässä.
– Huomioitu on myös aseen kestävyys. Tällekin aseelle on tehty kestotesti, ammutaan 20 000 laukausta ja tarkastellaan miten se kestää ja mitä osia joudutaan vaihtamaan. Tämän pohjalta voidaan tehdä huoltosuositukset, Vaajamo kertoo.
Ensimmäiset koulutukset uudella MPK-kiväärillä alkavat jo elokuun aikana ja vuoden loppuun mennessä aseet ovat käytössä ympäri Suomea MPK:n koulutuksissa. Aseiden kappalemäärää MPK ei ilmoita. Hankinnan kokonaisarvo on 1,6 miljoonaa euroa.
Sako on myös valmistamassa Puolustusvoimille nykyisen rynnäkkökiväärin seuraajia, jotka nekin pohjautuvat pitkälti AR-15-kivääriin. Tämän lisäksi suomalaisyritys on valmistanut Puolustusvoimille itselataavia tarkkuuskivääreitä.
– Sako on tehnyt Puolustusvoimien kanssa muutaman vuoden yhteistyötä K22/M23 -itselataava tarkkuuskivääri -projektissa, joka on nyt toimitusvaiheessa. Sitä kautta osa aseen ominaisuuksista on täysin yksi yhteen Puolustusvoimien M23-kiväärin kanssa. Molemmat ovat kertatuliaseita, vaihdin, varmistin ja merkinnät ovat kaikki identtisiä, joka yhtenäistää myös koulutusta Puolustusvoimien ja MPK:n välillä.
Sakon mukaan MPK:n kiväärin kaltaista AR-15-pohjaista kertatuliasetta voi odottaa myös julkisille markkinoille, mutta tarkkoja aikatauluja yhtiö ei vielä suostu paljastamaan.
Lue myös
-
Kalusto
Rynnäkkökivääri RK 62 ei pääse eläkkeelle vielä vuosikymmeniin, mutta seuraaja siintää jo näköpiirissä
-
Kalusto