• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Sakolta uusia tarkkoja työkaluja

Usein mainitaan, miten Suomi on tykistön suurvalta. Samassa sarjassa painivat myös tarkka-ampujamme. Simo Häyhän tunnettuus maailmalla on edelleen häkellyttävä.

Sako

Tarkkuuskivääri 23 varustettuna Steiner M7X 2,9-20x50 -kiväärikaukoputkella. M-LOK-kiinnityskisko näkyy etutukin päällä. Aseessa on Magpull-etutuki ja äänenvaimennin.

Talvisodassa Simo Häyhä ampui venäläisestä 1800-luvun Mosin-Nagantista kehitetyllä Sako M/28-30 Pystykorva -pulttilukkokiväärillään karusti avotähtäimillä. Häyhän perinne elää mutta nykyisin tarkka-ampujien aseisiin voidaan kiinnittää valovoimaisen kiikaritähtäimen ohella erilaisia elektroniikkaa sisältäviä lisävarusteita.

Puolustusvoimien käytössä on tällä hetkellä kolme erityisesti tarkka-ampujille tarkoitettua asetta (katso tietolaatikko artikkelin lopussa). Niistä 8.6 TKIV 2000 edustaa lajissaan maailman huippua. Käytössä on myös 12.7 raskas tarkkuuskivääri 2000 eli Barret (12.7 RSTKIV 2000). Se on tarkoitettu erityistehtäviin.

Taistelukentän muutos on kuitenkin pysyvää. Suomalaisten tarkka-ampujien käyttöön onkin päätetty hankkia modernimpaa kalustoa parantamaan suorituskykyjä. Tarve määriteltiin Puolustusvoimissa ja ase suunniteltiin Sakolla.

Toukokuussa 2020 allekirjoitettiin aiesopimus uuden kiväärituoteperheen kehittämisestä. Hanke tunnettiin aluksi nimellä K22. Tavoitteena oli kehittää kaksi itselataavaa asetta: tarkkuuskivääri tarkka-ampujille sekä oma erikoisaseensa ryhmän tukiampujalle.

Näillä lisätään tarkka-ampujien käytön mahdollisuuksia sekä jalkaväkiryhmän tulen tarkkuutta ja ulottuvuutta. Pimeätoimintakyky on keskeinen ominaisuus. Tarkoituksena on korvata uusilla aseilla kaikki Dragunovit sekä suuri osa 7.62 TKIV 85 -kalustosta.

Suunnitteluprosessin aikana kuultiin Puolustusvoimien tarkka-ampujayhteisön mielipiteitä siitä, millaista asetta tulevaisuudessa tarvitaan. Uutta tuotetta muokattiin ensimmäisistä 2020 valmistuneista versioista saadun palautteen perusteella. Helppokäyttöisyys ja muunneltavuus olivat tavoitteina – ja luonnollisesti tarkkuus sekä soveltuminen Suomen kylmiin olosuhteisiin.

Tuloksena oli kaksi asetta, joille annettiin yhteinen nimi Kiväärijärjestelmä M23. Kaliperiksi valittiin 7.62×51 NATO, joka tarjoaa luotettavan ja laajalti käytössä olevan patruunavalikoiman. Sen arvioidaan olevan täysin riittävä ajatelluille etäisyyksille.

Perusrungoksi otettiin koeteltu AR10/15 -rakenne kerta-automaattisena versiona. Eugene Stonerin 50-luvulla kehittämä Armalite AR-10 eli ”kymppiarska” on vakiinnuttanut asemansa toimivana konstruktiona, jota on vuosien varrella jatkokehitetty lukemattomiin eri versioihin. Myös monet harrastuksena ampuvat suosivat sitä.

Puolustusvoimat kertoo uusien aseiden kasvattavan tulen tehoa nykyisin käytössä olevaan kalustoon verrattuna. Samalla tarkkuus paranee. M23-kiväärit ovat aiempaa kevyempiä ja ergonomisempia. Erilaisten lisävarusteiden integrointimahdollisuudet nousevat aivan uudelle tasolle.

Kiväärijärjestelmähankinta sisältää varsinaisten aseiden ohella varusteita, varaosia, työkaluja sekä myös koulutusta valmistajalta. Hankkeen hinta on ensi vaiheessa noin 10 miljoonaa euroa. Lisähankintavarauksen arvo on 525 miljoonaa.

Sako kuuluu nykyisin italialaiseen Beretta-konserniin. Sen valikoimista löytyisi esimerkiksi ARX200, joka sopivana versiona olisi saattanut sopia Puolustusvoimien spekseihin.

Kotimaisuus oli hankinnassa kuitenkin keskeistä etenkin huoltovarmuusnäkökulmasta. Aseiden tuotanto tapahtuu kokonaan Riihimäellä. Myös Ruotsin puolustusvoimien kanssa neuvotellaan yhteishankinnoista viime joulukuussa allekirjoitetun sopimuksen perusteella.

TKIV 23:n piippu on 16-tuumainen. Itselataava kertatuli mahdollistaa pulttilukkoista nopeammat laukaukset.
Ruotuväki / Puolustusvoimat

Sako M23 -perheen AR-10-mekanismiin perustuvissa itselataavissa kertatuliaseissa on lyhytiskuinen kaasumäntä kompaktissa rakenteessa. Käyttö onnistuu molemmilta puolilta, joten käyttäjän vasenkätisyys ei vaikuta ergonomiaan. Aseissa on maastoon sulautuva vihreä keraamipinnoite.

Lippaita on tarjolla kahtena versiona: 10 ja 20 patruunaa. Hyvin saatavilla olevien Magpull PMAG -sarjan lippaiden materiaali on muovia.

Aseissa on kaksijalkainen Magpull-etutuki sekä mahdollisuus käyttää äänenvaimentajaa. Julkaistuissa kuvissa on kotimaisen Ase Utran vaimennin.

Piipun pituudeksi valittiin 16 tuumaa. Vaikka se on tarkkuuskivääreissä totuttua 20 tuumaa lyhyempi, pituuden katsotaan riittävän aiottuun käyttötarkoitukseen. Pidemmille etäisyyksille Puolustusvoimissa on edelleen oma aseensa 8.6 TKIV 2000.

M23-aseen etutukin M-LOK (Modular Lock) / NATO Accessory Rail -kiinnikejärjestelmä mahdollistaa laajan lisälaitevalikoiman hyödyntämisen. Näitä ovat esimerkiksi valaisin tai laserosoitin. M-LOK on tuttua Picatinny-kiskoa kompaktimpi ja muotoilultaan sileämpi.

Tarkka-ampujien käyttöön tarkoitettu 7.62 Tarkkuuskivääri 23 mahdollistaa vaikuttavan tulen noin 800 metriin asti. Tällöin on käytössä oltava erityinen tarkkuuspatruuna.

TKIV 23:n optiikkana on Steiner M7X 2,9-20×50 -kiikaritähtäin. Ristikko on Puolustusvoimien MSR2, jonka merkinnät auttavat etäisyyksien arvioinnissa.

Ryhmän tukiampujalle suunniteltu 7.62 Kivääri 23 (7.62 KIV 23) on varustettu Trijicon VCOG 1-6×24 LED -tähtäimellä ja ballistisella ristikolla. Se soveltuu hyvin käytettäväksi tukiampujan DMR-aseessa (Designated Marksman Rifle). Tehokkaaksi käyttömatkaksi peruspatruunalla arvioidaan 600 metriä.

Perinteisesti tarkka-ampujat ovat käyttäneet kertatulta ampuvaa pulttilukkoista asetta. Itselataava M23-perhe tietysti parantaa tulinopeutta. Molemmat uudet aseet ovat perusrakenteeltaan samanlaiset ja käyttötarkoitus määräytyykin lähinnä varustelun mukaan.

Väistämättä nousee mieleen kysymys siitä, antavatko M23-kiväärit vihjeen siitä, millainen suurille massoille tarkoitetun 7.62 RK62 -rynnäkkökiväärin seuraaja ”RK2030” aikanaan tulee olemaan vaikkapa kaliiperiltaan. Liian innokkaita johtopäätöksiä ei nyt tilatuista aseista kuitenkaan ole syytä tehdä. Nämä ovat tarkasti rajattuun käyttöön suunniteltuja erikoistyökaluja.

Sako on valmistanut RK62-rynnäkkökivääreitä Puolustusvoimille, kunnes tuotantolinja suljettiin 1997. Tulevaisuudessa joskus 2030-luvulla häämöttävä tilaus varmasti kiinnostaisi Riihimäelläkin. M23-konstruktio kun taipuu tarvittaessa moneen käyttöön ja kaliperiin.

Ensimmäiset tuotantosarjan M23-aseet lähtevät Sakolta Puolustusvoimille kuluvan vuoden aikana. Varusmieskäyttöön ne etenevät vähitellen ja todennäköisesti viimeistään vuonna 2023.

Varsinaisessa tarkka-ampujatoiminnassa liikutaan tulevaisuudessa yhä kiinteämmin pareina, jossa toinen toimii tähystäjänä. Uusi 7.62 Tarkkuuskivääri 23 ja TKIV 2000 täydentävät yhdessä toistensa suorituskykyjä.

Tukiampujan ase puolestaan mahdollistaa ryhmän ja joukkueen tasoilla tarkemman tulenkäytön. Nykyisin tehtävässä käytetään RK 95 TP -rynnäkkökivääriä varustettuna AGOC-tähtäimellä.

Uudella aseella lienee myös vientipotentiaalia, joka edelleen kasvaa Suomen NATO-jäsenyyden myötä. Sako tunnetaan maailmalla tarkasti käyvien kiväärien valmistajana. Viranomaisaseita on viety yli 50 maahan.

Ei ole pois suljettua sekään, että M23-rakennetta tarjotaan myös siviilimarkkinoilla. Kotimaiset harrastajatkin lienevät kiinnostuneita.

Puolustusvoimien kiväärit

Pulttilukkoinen kotimainen 8.6 Tarkkuuskivääri 2000 (8.6 TKIV 2000) tunnetaan kaupallisesti nimellä Sako TRG-42. Ase ampuu 8,6 x 70 -patruunaa (.338 Lapua Magnum).

Tarkkuuskivääri 2000
Puolustusvoimat

TKIV 2000:n tehokas käyttöetäisyys on noin 1 300 metriä ja tulinopeus 8–10 tähdättyä laukausta minuutissa. Varusteena on Zeiss Diavari V 3-12×56 T -kiväärikaukoputki.

Tarkkuuskivääri 85
Puolustusvoimat

Vanhempi 7.62 Tarkkuuskivääri 85 (TKIV 85) käyttää 7,62x53R -patruunaa. Ase perustuu M39-kiväärin modifioituun lukkolaite/syötinyhdistelmään ja uuteen piippuun. TKIV 85 käyttää joko Schmidt&Bender 4×36 tai Zeiss Diavari 1,5-6×42 -kiikaritähtäimiä sekä myös valonvahvistinta. Tehokas käyttöetäisyys on noin 800 metriä.

Dragunov
Puolustusvoimat

Neuvostoliittolaista suunnittelua edustaa Tarkkuuskivääri 7.62 Dragunov. Se toimii itselataavasti kaasurekyyliperusteella. Kaliiperi on 7.62x53R. Aseessa on 4-kertaisesti suurentava PSO-1-kiväärikaukoputki. Dragunovin tehokas ampumamatka on noin 600 metriä.

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

MPK hankkii AR-15-tyyppisiä kiväärejä reserviläisten koulutukseen

Hankittavan aseen kaliiperi on 5.56 Nato/.223 Rem. Kaksi vuotta sitten hankitut MPK-kiväärit eivät ole vastanneet odotuksia.