• Kalusto
  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

MPK hankkii AR-15-tyyppisiä kiväärejä reserviläisten koulutukseen

Hankittavan aseen kaliiperi on 5.56 Nato/.223 Rem. Kaksi vuotta sitten hankitut MPK-kiväärit eivät ole vastanneet odotuksia.

Istock

Hankinnan vaatimuksiin kuuluu, että MPK:lle ostettavan aseen on oltava AR-15-tyyppinen kivääri tai karbiini. Kaliiperi on 5.56 Nato/.223 Rem. Kuvituskuva.

Maanpuolustuskoulutus MPK on hankkimassa uusia kiväärejä kaksi vuotta sitten hankittujen aseiden osoittauduttua lyhytikäisiksi. MPK pyrkii hankkimaan noin tuhat itselataavaa kertatuliasetta. Hankinnan vaatimuksissa on mainittu, että ”aseen on oltava AR-15-tyyppinen kivääri tai karbiini”. Aseessa on myös oltava muun muassa teleskooppiperä ja toimitukseen on sisällyttävä kolme kappaletta 30 patruunan lippaita.

Myös free float -etutukki pikakiinnitysjärjestelmällä sekä aseen rungon ja etutukin päällä oleva Picatinny-kisko ovat mainittu vaatimuksissa. Piipun pituuden tulee olla 14–16 tuumaa.

Aseen kaliiperi on 5.56 Nato/.223 Rem. Vaatimusten mukaan molempia on pystyttävä käyttämään. Hankinnan kokonaishinta tulee olemaan 1,5–2 miljoonaa euroa.

Helsingin Sanomat kertoo, että vanhoja kiväärejä myös korjataan.

Korealaiset kiväärit olleet odotettua huonompia

Vuonna 2020 Etelä-Koreasta hankitut kiväärit eivät ole vastanneet odotuksia. Lyhyen ajan sisällä on tapahtunut neljä MPK-kiväärin rungon rikkoutumiseen johtanutta häiriötä, minkä vuoksi aseet ovat käyttökiellossa. Henkilövahinkoja ei kuitenkaan MPK:n mukaan ole sattunut.

Reserviläinen tutustui kesällä 2020 käyttöön otettuihin kivääreihin. Dasan Machineriesin valmistamat kiväärit, jotka muistuttavat Puolustusvoimien rynnäkkökiväärejä, on esitelty kuvien kanssa tässä artikkelissa.

Pistoolejakin hankintalistalla, lain päivitys etenee

MPK on myös hankkimassa muutamia satoja pistooleja 200 000–300 000 eurolla.  Vaatimuksena on alun perin kertatuliaseeksi valmistettu ase, jonka kaliiperi on 9 mm. Sen on oltava tyypiltään GLOCK 17 GEN 5 tai GEN 5 FS.

Pistoolien toimitukseen on sisällytettävä kolme kappaletta alle 20 patruunan lippaita.

Vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kysyntä on ollut kasvussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan, joten koulutuksessa käytettäville aseille on tarvetta.

Lakia ollaan myös parhaillaan päivittämässä siten, että MPK voisi käyttää koulutuksessaan Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen aseita ja ampumatarvikkeita. Reserviläinen uutisoi huhtikuun lopulla lain päivityksen etenemisestä.


Lue seuraavaksi

  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

MPK-kiväärit käyttöön kesällä

MPK halusi kivääreiden olevan käytettävyydeltään mahdollisimman samankaltaisia kuin Puolustusvoimien rynnäkkökivääreiden.