• Kalusto
  • Puolustusvoimat

RK 62:n korvaaja kehitteillä – tärkeimpien joukkojen käyttöön ehkä jo muutaman vuoden päästä

Myös ruotsalaiset ovat kiinnostuneet Sakon vetämistä asehankkeista.

Puolustusvoimat

RK 62 M1 on yleisin versio modernisoidusta rynnäkkökivääristä ja tarkoitettu jalkaväen etulinjan taistelijalle.

Puolustusvoimat on aloittanut suunnitelmat varusmiesten henkilökohtaisen aseiden eli rynnäkkökiväärien korvaamisesta. Kehittämisyhteistyön veturina on toiminut perinteinen suomalainen aselvalmistaja Sako.

RK 62 on palvellut Puolustusvoimia pitkään, sillä ensimmäiset nykymuotoiset 7,62 RK 62 -rynnäkkökiväärit toimitettiin Puolustusvoimille käyttöön jo vuonna 1965.

Maavoimien komentajan kenraaliluutnantti Petri Hulkon mukaan aika alkaa kuitekin ajaa aseesta ohi. Varsinkin erillisten lisälaitteiden rajallinen liitettävyys on ollut yksi RK 62:n pullonkauloista.

–  RK 62 on hyvä ase, mutta nykyaikaisessa taistelukentässä sen elinkaari alkaa tulla tiensä päähän. Siihen ei voida lisätä tärkeitä taistelijan elementtejä: pimeänäkölaitteita ja muita vastaavia.

Puolustusvoimat päivitti rynnäkkökivääriä voimakkaasti viime vuosikymmenen aikana. 

7.62 RK 62 M sai osakseen useita modernisointeja, joiden pohjalta samasta aseesta on tehty versiot M1, M2 ja M3. Kiivaasta modernisoinnista huolimatta kaikkien vanhojen aseiden päivittäminen ei ole Hulkon mukaan taloudellisesti järkevin ratkaisu.

– Noin 20 000 rynnäkkökivääriä modernisoitiin, mutta koko kenttäarmeijan kannalta se ei ole kustannustehokas ratkaisu.

Hulkon arvion mukaan RK 62:n seuraaja voisi olla tärkeimpien joukkojen käytössä vuosikymmenen puolivälistä alkaen.

 

Vaihtoehdot auki

Maavoimien komentajan mediapäivillä puhunut Hulkko on vielä niukkasanainen nykyisen ”rynkyn” tulevasta korvaajasta. Kivääripuolella on hänen mukaansa kuitenkin uutta jo tulossa.

Kiväärijärjestelmä K22 -nimellä kulkeva hanke sai alkunsa jo viime vuonna kun Puolustusvoimat allekirjoitti aiesopimuksen yhdessä Sakon kanssa. Sittemmin myös ruotsalaiset ovat ilmaisseet kiinnostuksensa hankkeesta. Nimensä mukaisesti kivääreiden tulisi olla toimitettavissa jo vuonna 2022.

– Meillä on ruotsalaisten kanssa yhteisponnistus. Olemme kehittäneet tukiaseen yhteistyössä Sakon kanssa ja meillä on tarkoitus laajentaa käsiaseyhteistyötä. Ryhmän tukiase on ensimmäinen konkreettinen askel, Hulkko sanoo.

Suunnitelmissa on itselataava tarkkuuskivääri tarkka-ampujien käyttöön sekä tukiampujan kivääri ryhmän tukiampujan käyttöön.

–  Tarkka-ampujille aseessa tulee olemaan monipuolisempaa varustusta sekä optiikkaa, joka mahdollistaa pidemmät ampumaetäisyydet. Muuten sama ase tulee myös ryhmän tukiampujien käyttöön, jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi selvensi eroja Ruotuväelle aieseopimuksen julkistuksen yhteydessä.

Tukiaseen kaliiperi tulee olemaan 7,62x51mm eli kyseessä on niin sanottu Nato-kaliiperi. Maavoimien komentajan mukaan tukiase on tarkoitettu pidemmille etäisyyksille ja Suomen metsäiseen maastoon. 

Tulevan RK 62:n korvaajan kaliiperia ei Hulkon mukaan ole vielä päätetty.

– Se millä henkilökohtainen ase korvataan on vielä täysin auki ja tutkimuksen alla.

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

RK 62M vie taistelijan perustyökalun 2020-luvulle

Vanhan sanonnan mukaan kivääri on sotilaan morsian. Lienee liioittelua, mutta joka tapauksessa kotimainen rynnäkkökivääri RK 62 on tuttu jokaiselle viime vuosikymmeninä varusmiespalveluksensa suorittaneelle.