• Puolustusvoimat

Hybridivaihetta seuraa maihinnousun rajoittaminen – vuoden pääsotaharjoitus on kaksivaiheinen

Vuosaaren satamassa on harjoiteltu viranomaisten yhteistyötä. Uusimaa 17 -harjoitukseen osallistuu 3 100 reserviläistä.

Paavo Airo

Uusimaa 17 -harjoituksen alkuvaiheessa on harjoiteltu muun muassa Vuosaaren satamassa Helsingissä.

Helsingin Vuosaaressa on käynnissä viranomaisharjoitus. Rahtialus saapuu hätäsatamaan oman ilmoituksen perusteella. Aluksesta tulee ulos aseellinen joukko, joka levittäytyy sataman alueelle. Aluksesta on mitattu säteilyä.

Muun muassa tällainen skenaario on osa Puolustusvoimien vuoden pääsotaharjoituksen, Uusimaa 17:n ensimmäistä osaa eli hybridivaihetta. Harjoituksen alussa korostuu viranomaisyhteistyö esimerkiksi Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, poliisin ja Tullin välillä. 

Kahden päivän hybridivaihetta seuraa keskiviikkona alkava taisteluharjoitusvaihe, joka päättyy sunnuntaina. Loppuvaiheessa puolustavan osapuolen päätehtävänä on maihinnousun rajoittaminen ja vihollisen lyöminen.

IMG_2905

Maavoimien NH90-helikopteri tuki joukkojen harjoittelua Vuosaaressa. Kuva: Tuomas Kaarkoski

3 100 reserviläistä mukana

Maavoimien johtamaan Uusimaa 17 -harjoitukseen osallistuu noin 3 100 reserviläistä ja 3 800 varusmiestä. Puolustusvoimien henkilökunnan lukumäärä on noin 1 700. Myös Meri- ja Ilmavoimat osallistuvat harjoitukseen.

Maavoimien komentajan, kenraalimajuri Petri Hulkon mukaan reserviläisten painopiste on harjoituksessa enimmäkseen viimeisten kahden vuoden aikana kotiutuneissa varusmiehissä.

– Uusimaassa harjoitutetaan paljon niin sanottuja nopean lähdön valmiusjoukkoja. Mukana on kuitenkin myös esimerkiksi 500 reserviläistä pelkästään logistiikkalaitoksella, Hulkko kertoo.

Vuoden pääsotaharjoituksessa harjoitutetaan muun muassa viestinnän reserviläisiä. Yksi heistä on yliluutnantti Sakari Lauriala, joka toimi vuoteen 2015 asti Maavoimien tiedotuspäällikkönä. Lauriala sanoo nyt reserviläisenä olevansa tyytyväinen siihen, että harjoituksessa on menty suoraan ytimeen eli toiminta on ollut tehokasta, eikä luppovaiheita ole ollut.

– Viestinnän reserviläisten toimenkuvaan kuuluu tässä harjoituksessa muun muassa suunnittelua, perehtymistä, tilanteen mukaan toimimista sekä koulutusta, Lauriala kertoo.

Koko harjoitus kestää maanantaista maanantaihin eli 27.11.–4.12. Jokaisen yksilön harjoitus ei kuitenkaan ole niin pitkä. Laurialan kohdalla harjoitus kestää viisi päivää, maanantaista perjantaihin.

Keskeistä viestintäporukalle on, että he pyrkivät hahmottamaan viestinnän toimintaympäristöä. 

– Toimintaamme liittyy eri kohderyhmien ajattelua ja eri kanavien hallintaa. Viestinnän ja informaatiovaikuttamisen rooli tiedetään – taistelua mielistä ja sydämistä käydään. Viestinnällä on siis tärkeä rooli myös muille viranomaisille tämän kaltaisessa tilanteessa.

Puolustusvoimat viestii Uusimaa-harjoituksesta näkyvästi eri sosiaalisen median kanavissa. Harjoitusta voi seurata Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja Youtubessa hashtageillä  #uusimaa17 #maavoimat #merivoimat sekä #ilmavoimat. Harjoitus keskittyy nimensä mukaisesti pääkaupunkiseudulle ja rannikolle.