• Puolustusvoimat

Ilmavoimat johtaa kesällä suurharjoituksen – mukana yli 100 ilma-alusta 12 maan asevoimista

Päätukikohtina toimivat Rovaniemi, Ruotsin Luulaja ja Norjan Bodø. Arctic Challenge Exercise 2017 on yksi Euroopan suurimmista lentotoimintaharjoituksista tänä vuonna.

Helene Nyberg / Ruotsin puolustusvoimat

Norja, Suomi ja Ruotsi harjoittelivat yhdessä vuoden 2015 Arctic Fighter Meetissä. Nyt ne järjestävät yhdessä Arctic Challenge Exercisen, jonka Suomi johtaa.

Suomen ilmavoimat johtaa 22.5.–2.6.2017 järjestettävän suuren Arctic Challenge Exercise 2017:n. Lentotoimintaharjoitukseen osallistuu yli 100 ilma-alusta 12 maan asevoimista. Myös Norja ja Ruotsi osallistuvat järjestäjinä harjoitukseen. Suomi suunnittelee ja johtaa harjoituksen toimeenpanon. Päätukikohtina toimivat Rovaniemi, Ruotsin Luulaja ja Norjan Bodø. Lentotoiminta sijoittuu maiden pohjoisosiin.

Lentokierroksia on harjoitusviikolla maanantaista perjantaihin 2–3 päivässä, kello 9–18 Suomen aikaa. Ilmassa voi olla yhtä aikaa jopa noin 90 ilma-alusta. Koneet lentävät matalilla korkeuksilla. Omasuojajärjestelmien soihdut voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Myös yliäänilentoja voidaan lentää.

Vuodesta 2013 joka toinen vuosi järjestetyt ACE-harjoitukset ovat osa Suomen, Ruotsin ja Norjan Cross Border Training -yhteisharjoittelua. Lyhyemmin CBT-harjoituksissa lennetään toisten ilmatilassa ja erikokoisia harjoituksia on lähes viikoittain. Näin harjoituksiin saadaan kustannustehokkaasti enemmän kalustoa kuin yksin harjoitellessa.

baana15_jas_landar

Ruotsalainen JAS 39 Gripen laskeutui vuoden 2015 Baana-harjoituksessa suomalaiseen maantietukikohtaan. Tämäkin oli osa CBT-harjoittelua. Kuva: Louise Levin / Ruotsin puolustusvoimat
Erityisesti Suomen ja Ruotsin ilmavoimien välisestä yhteisharjoittelusta on kerrottu tässä Reserviläisen artikkelissa. Maiden ilmavoimien komentajat kertovat artikkelissa viime aikoina lisääntyneestä, eurooppalaisittain ainutlaatuisesta yhteistyöstä.

Yksi Euroopan suurimmista lentotoimintaharjoituksista

ACE 17 on yksi Euroopan suurimmista lentotoimintaharjoituksista tänä vuonna. Harjoitukseen osallistuu monitoimihävittäjien lisäksi kuljetus- ja yhteyskoneita, ilmatankkauskoneita, valvonta- ja taistelunjohtokoneita sekä kuljetus- ja pelastushelikoptereita. 

Rovajärvellä on samaan aikaan käynnissä myös Maavoimien Army North 17 -harjoitus, jossa hyödynnetään ACE:n lentoja. Koneet lentävät Lohtajallakin, missä on samaan aikaan Ilmapuolustusharjoitus 1/17.

ACE 17 -harjoitukseen osallistuvat maat:

Suomi

Ruotsi

Norja

Alankomaat

Belgia

Espanja

Iso-Britannia

Kanada

Ranska

Saksa

Sveitsi

Yhdysvallat

Lisäksi harjoitukseen osallistuu Naton taistelunjohto- ja valvontakonekalustoa (AWACS) sekä maassa toimivia joukkoja ja ilmatorjuntayksiköitä.

Lähde: Suomen ilmavoimat