• Puolustusvoimat
  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Ison-Britannian puolustusministeri ”kateellinen” Suomen ja Ruotsin reserveistä – ministeriö selitteli lausuntoa

Ison-Britannian ja Ruotsin puolustusministerit tapasivat Lontoossa. Ben Wallace ylisti reserviläisjärjestelmää noissa maissa, eikä tarkoittanut, että haluaisi tuoda asevelvollisuuden Isoon-Britanniaan, ministeriöstä kommentoitiin.

Istock

Ison-Britannian puolustusministeri Ben Wallace innostui kehumaan Suomen ja Ruotsin reservejä, mutta ministeriö korjasi jälkikäteen kommenttien tarkoitusta.

Ison-Britannian puolustusministeri Ben Wallace kehui tällä viikolla Suomen ja Ruotsin puolustusta ja reservejä, mutta aiheutti samalla myös hämmennystä. Wallace tapasi keskiviikkona Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin Lontoossa ja kommentoi medialle Suomen ja Ruotsin puolustusmalleja.

– Uskon, että olemme kaikki kateellisia siitä, kuinka he käyttävät reservejään. Minusta olisi hienoa, jos meillä olisi saman tapainen malli, Wallace sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Isossa-Britanniassa ei ole vuosikymmeniin ollut käytössä kaikkia miehiä koskevaa asevelvollisuutta. Puolustusministeriö selitteli jälkikäteen, että Wallace olisi tarkoittanut haikailevansa sellaisen mallin perään, vaan hän alleviivasi reserviläisten positiivisia vaikutuksia Suomelle ja Ruotsille.

– Hän ylisti reserviläisjärjestelmää noissa maissa, eikä millään tavalla julistanut, että haluaisi tuoda asevelvollisuuden Isoon-Britanniaan, ministeriöstä kommentoitiin AFP:n mukaan.

Wallace ja Jonson keskustelivat muun muassa Ruotsin Nato-jäsenyyden etenemisestä. Suomen jäsenyys on etenemässä hyvää vauhtia, kun taas Ruotsin prosessi on jäänyt pahemmin jumiin Turkin ja Unkarin viivyttäessä jäsenyyden ratifiointia. Britit ilmaisivat tapaamisessa tukensa Ruotsille Nato-prosessissa.

Brittejä, ruotsalaisia ja suomalaisia tullaan näkemään yhteisissä harjoituksissa esimerkiksi keväällä, kun yli 26 000 henkilöä osallistuu Aurora 23 -harjoitukseen eteläisessä Ruotsissa huhti-toukokuussa. Harjoitus tulee näkymään Ruotsissa maalla, merellä ja ilmassa. Esimerkiksi brittiläinen Mercian jalkaväkirykmentti harjoittelee osana suomalaista taisteluosastoa Ruotsissa Auroran aikana.