• Puolustusvoimat

Itsenäisyyspäivän paraati järjestetään Lahdessa

Paraatiin osallistuu noin 1 300 henkilöä. Paraatikatselmus alkaa Lahden Kisapuiston stadionilla kello 12.

Puolustusvoimat

Itsenäisyyspäivän paraati järjestettiin viimeksi vuonna 2019 Tampereella. Koronan vuoksi paraati peruuntui vuonna 2020.

Päivitys 1.12.2021: Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati peruttu koronatilanteen vuoksi

Puolustusvoimat järjestää tänä vuonna itsenäisyyspäivän valtakunnallisen paraatin Lahdessa. Viime vuonna paraatia ei järjestetty koronan takia, eikä myöskään tänä vuonna kesäkuun lippujuhlan paraatia.

Paraatiin osallistuu joukkoja kaikista puolustushaaroista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä, yhteensä noin 1 300 henkilöä.

Paraatikatselmus alkaa 6. joulukuuta Lahden Kisapuiston stadionilla kello 12. Ohimarssi järjestetään Vapaudenkadulla kello 13.15, ja siihen osallistuu noin tuhat henkilöä, 55 ajoneuvoa ja 14 ilma-alusta sekä Ratsumieskillan, Rakuunakillan ja Tampereen seudun ratsuväenkillan ratsuosasto. Paraatipäivän koko ohjelma löytyy tämän artikkelin lopusta.

 

Ylilennoilla helikoptereita ja lentokoneita

Ohimarssin ylilentoihin osallistuu Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja MD500-kevythelikoptereita. Ilmavoimista mukana on Hornet-hävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennot aiheuttavat melua Lahden seudulla.

Ohimarssia voi seurata Vapaudenkadun varrella. Jalan marssivat joukot ryhmittyvät Kyösti Kallion kadulle, Lahdenkadulle sekä Vapaudenkadun alkupäähän Rauhankadun tasalle.

Ohimarssin lähtökynnys on Rauhankadun ja Vapaudenkadun risteyksessä. Moottoroitu osasto ryhmittyy ohimarssia varten Svinhufvudin- ja Kartanon kaduille. 

Paraatin ottaa vastaan Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko. Ohimarssissa hänen seuranaan ovat Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja sotaveteraani Jaakko Heikinheimo. Ohimarssin vastaanottopaikka on torilla Mariankadun tasalla. Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Tero Ylitalo. Kenttähartauden katselmuksessa pitää Maavoimien kenttärovasti Sanna Timonen. Paraatin järjestelyistä vastaa Panssariprikaati.

Puolustusvoimat muistuttaa yleisöä, että paraatialue on lentokieltoaluetta ja dronejen lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi, lukuun ottamatta viranomaistoimintaa.

 

Paraatipäivän ohjelma

klo 9.00 seppeleenlasku Ristinkirkolla 
klo 10.00 Jumalanpalvelus Ristinkirkossa 
klo 11.30 alkaen paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Kisapuiston stadionille
klo 12.00 paraatikatselmus Kisapuiston stadionilla 
klo 13.15 ohimarssi Vapaudenkadulla
klo 9.00–16.00 kalustonäyttely Kauppatorilla