• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Jalustintuntumalla-tapahtuman järjestäminen on eteläkarjalaisille kunnia-asia

Vapaaehtoisen maanpuolustustyön järjestöjen yhteinen liittokokoustapahtuma tuo Lappeenrantaan noin 500 vierasta. Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindbergkin vierailee tapahtumassa.

Paavo Airo

Jarmo Ruti on yksi Jalustintuntumalla-tapahtuman järjestäjistä. Hän on myös Etelä-Karjalan Reserviläispiirin sekä Reserviupseeripiirin toiminnanjohtaja.

Lappeenrannan Jalustintuntumalla-tapahtumaa on järjestelty pari vuotta, siitä asti kun Etelä-Karjala sai tämän vuoden tapahtuman järjestettäväkseen. Useita vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestöjä yhteen kokoava liittokokoustapahtuma kerää kaupunkiin noin 500 vierasta. Tapahtuma huipentuu sunnuntaina maanpuolustusjuhlaan, jossa puhuu muiden muassa puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg. Tapahtuman järjestelytoimikunnan puheenjohtajan Jyrki Kososen mukaan on suuri kunnia eteläkarjalaisille saada järjestää näin iso vapaaehtoisen maanpuolustuksen viikonloppu.

– On ilman muuta suuri kunnia, että meihin luotetaan järjestäjinä. Vaikka ajattelemme Lappeenrannan ns. keskustaajamaksi, niin usein tällaiset tapahtumat tuppaavat menemään alueille, joille Lappeenranta ei kuulu, Kosonen sanoo. 

– Aika harvoin Lappeenrannassa on näinkin isoja tapahtumia. 500 ihmistä kun tulee, niin he näkevät, millainen kaupunki Lappeenranta on, toinen tapahtuman järjestelyissä vahvasti vaikuttava Jarmo Ruti täydentää.

Ruti on sekä Etelä-Karjalan Reserviläispiirin että Reserviupseeripiirin toiminnanjohtaja. Hän sanoo, että ei ole pariin kuukauteen ehtinyt juuri muuta tehdäkään kuin järjestellä tätä viikonloppua. Apunaan hänellä, Kososella ja muutamalla muulla järjestäjällä on myös vapaaehtoisia, jotka auttavat muun muassa liikenteen ohjauksessa ja vieraiden opastamisessa.

Kun 500 ihmistä kokoontuu kokoustamaan, syömään ja juomaan sekä juhlimaan, voi kaikenlaisia yllätyksiä tulla. Sekä Ruti että Kosonen toivovat viikonlopun jättävän osallistujille hyvän mielen.

– Odotan, että kaikki osallistujat tuntisivat yhteenkuuluvuutta ja että kaikille jäisi positiivinen muistijälki, Kosonen toteaa.

Jalustintuntumalla-tapahtuma on Reserviläisliiton, Suomen Reserviupseeriliiton, Reserviläisurheiluliiton, Maanpuolustusnaisten liiton ja Maanpuolustuskiltojen liiton yhteinen liittokokoustapahtuma. Se järjestetään Lappeenrannassa 18.–20. marraskuuta. Lisätietoja tapahtumasta löytyy esimerkiksi sen Facebook-sivulta.