• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Kansainvälistä kilpailuhenkeä Lahdessa

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Hälvälässä ja Lahdessa nähtiin tutun m05-kuosin ohella kansainvälisiä maastopukuja, kun kilpailijoita Yhdysvalloista, Tanskasta ja Virosta saapui mittelöimään sotilasmoniotteluiden merkeissä.

MILCOMP toi yhteen sotilasmoniottelijoita neljästä eri maasta. Lahden Hennalan sotilasesteradalla joukkueet kannustivat toisiaan yli maarajojen.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Hälvälässä ja Lahdessa nähtiin tutun m05-kuosin ohella kansainvälisiä maastopukuja, kun kilpailijoita Yhdysvalloista, Tanskasta ja Virosta saapui mittelöimään sotilasmoniotteluiden merkeissä.

Ystävyysottelu päätettiin toteuttaa Suomessa sen jälkeen, kun Naton reserviupseerijärjestön CIOR:n kesäkongressi 2021 Kreikassa peruttiin. Ajatus lähti suomalaisilta MILCOMP-kilpailijoilta (Military Competition), jotka ovat jo vuosien ajan osallistuneet kesäkongressien yhteydessä järjestettäviin kansainvälisiin sotilasmoniotteluihin.

– Esitin helmikuussa CIOR:n MILCOMP-komitealle, että kaikissa maissa tulisi järjestää jokin kilpailu, jos Kreikan kisat perutaan, useissa kisoissa Suomea edustanut Saku Liehu kertoo.

– Kun kevättalvella amerikkalaiset ilmoittivat, että yrittävät tulla treenaamaan Suomeen, syntyi päässä ajatus tästä kilpailusta.

Suomen Reserviupseeriliitto on sitoutunut toimimaan isäntänä CIOR:n vuoden 2023 kesäkongressille, jolloin myös MILCOMP-järjestelyt tulevat Suomelle. Lahden seudulla kisattu ystävyysottelu oli Liehun mukaan erinomainen mahdollisuus treenauttaa sekä kilpailijoita että tulevia Suomen kesäkongressin kisatoimitsijoita. Yhteensä järjestelyissä oli mukana noin 20 henkeä.

Lahden MILCOMP-tapahtumassa kilpaili yhteensä seitsemän kolmen hengen joukkuetta. Näistä kolme muodostui yhdysvaltalaisista, yksi tanskalaisista ja yksi suomalaisista. Lisäksi oli kaksi kansainvälistä sekajoukkuetta, yksi miesten ja yksi naisten joukkue. Lajeina olivat perinteiset pistooli- ja kivääriammunnat, sotilasesterata, esteuinti, käsikranaatin heitto, sekä suunnistus.

Yhdysvalloista sotilasmoniotteluihin osallistui peräti kolme kokonaista joukkuetta sekä edustaja naisten kansainväliseen joukkueeseen.

Korona luonnollisestikin hankaloitti paitsi kilpailijoiden saapumista maahan, myös itse kisojen järjestelyjä.

– Kunnalliset uimahallit olivat kiinni Lahden seudulla ja ainoa uimahalli, joka saatiin vuokralle, oli yksityinen Pajulahden uimahalli, Liehu sanoo.

– Emme saaneet koronan vuoksi vuokrattua pelkästään kahta rataa, joten jouduimme vuokraamaan koko hallin.

Ammunnat järjestettiin perjantaina Hollolan Hälvälässä, jossa osa kilpailijoista myös majoittui. Esterataosuus suoritettiin Lahden Hennalan vanhan varuskunnan radalla, jota Lahden Reserviupseerikerho on ylläpitänyt viime vuosina. Epävakaat säät suosivat esteratapäivänä, ja kisaajat saivat suoritettua radan kuivissa olosuhteissa. Sen sijaan sunnuntaina sotilasmoniottelijat lähetettiin metsään suunnistustehtävälle vesisateessa.

– Rankka Vihatun maasto, vetinen keli ja hankalat kartat saivat monet joukkueet harhautumaan reitiltä ja vain neljä joukkuetta sai selvitettyä radan oikein, listaa Liehu haasteita.

– Aikaa kului toki yli sallitun, mutta kaikki olivat lopulta kiitollisia siitä, että saivat osallistua ja että kunnon rata oli laitettu pystyyn.

Sunnuntaina kilpailijoilla oli ohjelmassa suunnistus, joka sääolosuhteiden ja haastavien karttojen vuoksi osoittautui monelle joukkueelle vaikeaksi lajiksi. Tanskan joukkueen Anne Boesgaard, Julia Klinaes ja Nichita Mortensen tutkivat karttaa rastilla.

Ulkomaalaisilta kisavierailta tuli kiitosta tapahtuman järjestämisestä sekä suomalaisten vieraanvaraisuudesta. Kilpailujen ohessa sotilasmoniottelijat pääsivät tutustumaan muun muassa suomalaiseen saunakulttuuriin sekä viettämään yhteistä iltaa makkaran, lettujen ja virvokkeiden kera.

– Tällaiset tapaamiset ovat tärkeitä CIOR:n sisukkuuden ja periksiantamattomuuden osoituksena, myös tällaisina vaikeina aikoina, Yhdysvaltain kisajoukkueen mukana matkustanut kommodori (res) Grant Staats toteaa.

Entinen Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukkojen sotilas kiittelee tapahtuman järjestämisestä ja nostaa tärkeinä asioina esiin paitsi verrattain tuntemattoman CIOR:n näkyvyyden lisäämisen positiivisessa valossa, myös reserviläiskentän vallitsevan tilan.

– Tällaisella toiminnalla pyrimme tuomaan ympäröivälle yhteiskunnalle tiedoksi, että heitä suojaava reservi voi hyvin ja on valmis sopeutumaan erilaisiin haastaviin tilanteisiin, sanoo Staats.

MILCOMP-kilpailujen voittajaksi selviytyi Suomen joukkue, jossa kisasivat Simo Jääskeläinen, Mikko Välivirta ja Janne Hyvärinen.

Koronatilanteen vuoksi esteuinnin järjestäminen oli hankalaa. Lopulta järjestäjä päätyi vuokraamaan yksityisen Pajulahden uimahallin kilpailijoiden käyttöön.

Lue seuraavaksi

  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Sotilasmoniottelu toi reserviläisurheilijat Lahteen

Sotilasmoniottelun kilpailulle pyritään saamaan SM-kisan status sen siirryttyä Reserviläisurheiluliiton järjestettäväksi.