• Puolustusvoimat

Liettua aikoo lähes tuplata sotilashenkilöstönsä määrän

Liettua tavoittelee 25 000 sotilaan aktiivista reserviä. Reservi on tällä hetkellä vain 4 550 sotilaan vahvuinen.

Liettuan puolustusvoimat

Liettualaisia sotilaita harjoittelemassa. Maa palautti pakollisen asepalveluksen tänä vuonna.

Liettua tavoittelee sotilashenkilöstönsä määrän lähes kaksinkertaistamista seuraavien viiden vuoden aikana. Tällä hetkellä sotilashenkilöstöä on noin 8 000, ja viiden vuoden päästä tavoitteena on 15 000 ammattilaista. Liettuan ulkoministeriön strategisen viestinnän ryhmä twiittasi asiasta perjantaina infografiikan kera. 

Liettuan puolustusministeriön mukaan maalla on tällä hetkellä 4 550 sotilaan reservi. Liettua luopui asevelvollisuudesta vuonna 2008 mutta palautti sen pysyvästi tänä vuonna. Nyt tavoitteena on, että viiden vuoden päästä maalla olisi 25 000 sotilaan aktiivinen reservi. Asevelvollisuus otettiin määräaikaisesti käyttöön jo 2015, ja tänä vuonna Liettuan puolustusvoimissa palvelee noin 2 960 varusmiestä.

Liettua on Nato-maa. Nato on yleisesti odottanut jäsenmailtaan puolustusbudjetin vievän 2 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Liettuan ulkoministeriön twiitin perusteella budjettia pyritään viiden vuoden sisällä kasvattamaan ainakin tähän 2 prosenttiin. Vuonna 2015 Liettuan puolustusbudjetti oli 425 miljoonaa euroa eli 1,11 prosenttia BKT:sta.