• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Liittoihin kuulumattomia reserviläisiä houkuteltu mukaan toimintaan kirjeitse – ”Tornilogo kirjeessä aina sykähdyttää”

Kampanja on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi. Pyrkimyksenä on saada yhteys liittoihin kuulumattomiin reserviläisiin ja aktivoida heitä maanpuolustustyöhön.

Joonas Toivonen

Reserviläistoimintaa koskevia infotilaisuuksia on järjestetty tänä vuonna eri puolilla Suomea. Lohjan, Järvenpään ja Porvoon infotilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 400 reserviläistä marraskuussa. Kuva on Porvoosta.

Helsingin reserviupseeripiiri toteutti viime vuonna reserviläiskirjekampanjan, jossa se oli kirjeitse yhteydessä noin 7 500:aan 25–45-vuotiaaseen pääkaupunkiseudun reserviupseeriin, jotka eivät kuuluneet mihinkään reserviläisjärjestöön. Kampanja sai hyvän vastaanoton ja nyt hanke on tämän vuoden aikana laajentunut jo muuallekin Suomeen.

– Perimmäinen tarkoitus on saada yhteys liittoihin kuulumattomiin reserviläisiin ja aktivoida heitä mukaan maanpuolustustyöhön. Siellä on paljon lisäpotentiaalia, jota olisi tärkeä saada esimerkiksi koulutuspuolelle, Reserviupseeriliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Tuomas Kuusivaara kertoo.

Kuusivaaran mukaan virallisena kutsujana tilaisuuksissa toimii Puolustusvoimat.

– Kyllä se tornilogo kirjeessä kuitenkin aina sykähdyttää. Pyrimme siihen, että jatkossa saisimme valtakunnallisesti toteutettua ainakin yhden kerran tämän joka puolella. Sen pohjalta tarkasteltaisiin tarvetta kirjeen toistettavuudelle.

Yksi onnistuneista kirjekampanjoista toteutettiin syksyllä kaakon nurkalla, jossa järjestettiin erilliset infotilaisuudet Etelä-Kymenlaakson sijoittamattomalle reserville sekä kaikille naisille. Sijoittamattomalle reserville lähetettiin kutsukirje ja naiset kutsuttiin paikalle somen ja lehti-ilmoitusten välityksellä.

Tapahtuma oli samalla ensimmäinen, jossa myös Reserviläisliitto oli mukana. Puolustusvoimien osalta tapahtumaa johtanut RUK:n johtaja eversti Mikael Salo pitää tilaisuuksia tärkeinä.

– Reserviläisille lähetetty kirje sai erittäin positiivisen vastaanoton. Infopäivään osallistui yli 200 reserviläistä. Kiinnostusta osoittaa se, että heistä yli 90 ilmoittautui vielä saman päivän aikana myöhemmin järjestettävälle rynnäkkökivääriammuntakurssille, Salo kertaa ja paljastaa naistenkin infopäivään osallistuneen yli 170 naista.

Samalla Puolustuvoimat piti ajankohtaiskatsauksen Ukrainan sotaan ja vallitsevaan turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Salon mukaan tilaisuudet palvelevat kattavasti myös Puolustusvoimin omia tarpeita.

– Reserviläiset ovat valmiuden ja suorituskyvyn avainhenkilöstöä ja Suomen puolustuskyvyn perusta. Tarvittaessa kaikkien koulutettujen reserviläisten osaaminen hyödynnetään osana kokonaismaanpuolustusta. Siksi haluamme olla reserviläisiin yhteydessä ja kannustaa heitä osallistumaan infotilaisuuksiin, MPK:n koulutukseen, vapaaehtoisiin harjoituksiin ja Puolustusvoimien kertausharjoituksiin.

Porvoon infotilaisuudessa reserviläiset pääsivät tutustumassa muun muassa Noptel-laitteisiin, joilla voidaan harjoitella ammuntaa.
Joonas Toivonen

RUK:n johtaja uskoo vilpittömästi yhä useamman löytävän vapaaehtoisen maanpuolustuksen pariin kirjeiden myötä.

– Uskon todella. Infotilaisuus osoitti, että kaakonkulmalla on vahva kiinnostus maanpuolustusta kohtaan. Niin moni on halukas lähtemään mukaan MPK:n koulutukseen ja yhdistysten tapahtumiin, Salo sanoo.

Salon arvion mukaan tapahtumista kannattaisi tehdä säännöllisiä vielä parempien tulosten aikaansaamiseksi.

– Tilaisuus kannattaa pitää tasaisin väliajoin noin 2–3 vuoden välein. Sillä tavalla kuntalaisilla on mahdollisuus saada tietoa ajankohtaisista asioista sekä lisätietoa osallistumismahdollisuuksista yhdistysten toimintaan.