• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Lippis lähtee päästä heti sisälle tultaessa – naiset harjoittelevat sotilaan peustaitoja Parolannummella

”Uusien asioiden oppiminen ja itsensä ylittäminen on ollut hienoa”, Mandimai Sundberg sanoo.

Paavo Airo

"Jos kestän viikonlopun täällä fyysisesti ja henkisesti, ehkä voisin kestää intissäkin todennäköisemmin", Mandimai Sundberg (toinen vas.) pohti Sotilaan perustaidot naisille 1 -kurssilla. Vasemmalla Jemina Saarela ja toisena oikealta Aino Vuorinen.

Panssariprikaatin lähimaastossa käy kova kuhina, kun kolmisenkymmentä naista harjoittelee teltan pystyttämistä. Menossa on Maanpuolustuskoulutus MPK:n järjestämä Sotilaan perustaidot naisille 1 -kurssi. Perjantaista sunnuntaihin kestävällä kurssilla on ehditty harjoitella myös rynnäkkökiväärin kasaamista ja purkamista, sulkeisjärjestystä ja muuta, mitä alokkaatkin tekevät ensimmäisinä viikkoinaan.

Osa kurssilaisista onkin tulevia alokkaita. Osa on myös armeijaan menoa miettiviä naisia, ja osa haluaa vain tutustua sotilaselämään, vaikka eivät ikänsä puolesta enää inttiin voisikaan mennä.

Mandimai Sundberg, Aino Vuorinen ja Jemina Saarela ovat pitämässä taukoa teltan pystyttämisen sujuttua varsin nopealla vauhdilla.

Nuoret naiset ovat viihtyneet kurssilla, ja Vuorinen onkin päättänyt jo jatkaa myös jatkokurssille myöhemmin tänä vuonna.

– Tämä menee kyllä top 5 parhaisiin kokemuksiin elämäni aikana. Ja kuitenkin olen jo 20-vuotias! Uusien asioiden oppiminen ja itsensä ylittäminen on ollut hienoa. Esimerkiksi heti tuli tavaksi ottaa lippis pois, kun menee sisälle. Aseen kokoamisessa ja purkamisessa olin hyvä, ja siitä tuli hyvä fiilis. Siitä saa poikaystävällekin lesoilla, Sundberg nauraa.

Sundbergillä on sosiaalisen median eri kanavissa yhteensä satojatuhansia seuraajia, ja Youtubessa hän onkin kertonut arjestaan armeijaa käyvän poikaystävän kanssa.

Saarelan isosisko puolestaan suoritti naisten vapaaehtoisen asepalveuksen. Läheisten esimerkki on osaltaan lisännyt kiinnostusta Puolustusvoimiin. Vuorinen on astumassa palvelukseen vuoden päästä.

– Halusin tulla etukäteen tutustumaan, millaista se (palvelus) on, Vuorinen sanoo ja kertoo odottavansa, että oppii vielä viikonlopun aikana ryhmässä toimimista ja uusia asioita.

– En vielä oikein tiedä, onko armeija oma paikkani, joten lähdin kokeilemaan, Saarela sanoo.

Sundberg odottaa innolla yötä ja kipinävuoroa.

– Odotan sitä, vaikka se olisi mihin aikaan vain. En ole ikinä laittanut edes takkaan tulia, joten on kiva nähdä, osaanko pitää kipinän päällä.

Naiset kertovat kaverin auttamisen tuoneen kurssilla iloa sekä itselle että autettavalle. Itsensä koville laittaminen ja rajojen kokeileminen motivoivat heitä.

– Jos kestän viikonlopun täällä fyysisesti ja henkisesti, ehkä voisin kestää intissäkin todennäköisemmin. En yhtään tiedä, missä menee tavallaan epämukavuusalueeni raja, Sundberg pohtii.

 

Yksi MPK:n keskeisistä tehtävistä on järjestää vapaaehtoista sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Sen julkisiin hallintotehtäviin kuuluu myös kehittää naisten mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustukseen.

Sotilaan perustaidot naisille -kursseja on kolme erilaista.

– Ykkönen on nimenomaan tutustumiskurssi, jolla harjoitellaan alokkaan perustaitoja. Kakkosella mennään taisteluteknisesti pidemmälle, ja kolmonen on talvikurssi. Siellä syödään sissimuonaa ja keskitytään toimintakyvyn ylläpitoon, harjoituksen johtaja Leena Palovainio kertoo.

Teltan pystyttäminen kuuluu Sotilaan perustaidot 1 -kurssin ohjelmaan. Kuva: Paavo Airo