• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Maaottelumarssi liikuttaa jälleen syyskuussa reserviläisiä

Marssihaastekuukauden suojelijana toimii tuore puolustusministeri Antti Häkkänen. Kahden aiemman marssihaasteen aikana on marssittu jo yhteensä 131 000 kilometriä.

Vilma Hildén

Maaottelumarssilla liikuttiin viime vuonna yhteensä 69 000 kilometrin verran.

Suomen Reserviupseeriliitto haastoi Reserviläisliiton leikkimieliseen marssikilpailuun vuoden 1941 Suomi–Ruotsi-maaottelumarssin hengessä keväällä 2021, jolloin historiallisesta marssitapahtumasta tuli kuluneeksi 80 vuotta. Reserviläisjärjestöjen tavoitteena oli saada molempien liittojen piirit ja yhdistykset mukaan haastekampanjaan ja siten mahdollisimman moni reserviläinen marssimaan.  

Maaottelumarssi on kumpanakin aiempana vuonna saavuttanut suuren suosion ja saanut reserviläiset sankoin joukoin liikkeelle. Viime vuonna marssikilometrejä kertyi yhteensä 69 000 kilometriä ja vuoden 2021 Maaottelumarssin aikana 62 000 kilometriä.  

Maaottelumarssin hengessä marssitaan jälleen koko syyskuun ajan eli 1.–30.9.2023. Hyväksyttyyn marssisuoritukseen vaaditaan yhtäjaksoisesti suoritettu 10 kilometrin marssi kävellen tai juosten. Tarkan ajankohdan, marssiseuran ja -paikan voi valita itse. Marssille ei aseteta vaatimuksia kantamusten tai muun varustuksen suhteen. Suoritus tulee kirjata verkkolomakkeelle ja samalla on mahdollisuus tilata muistoksi marssimerkki. Viime vuoden tapaan marssimerkeistä saadut tuotot tullaan lahjoittamaan lyhentämättömänä Ukrainan hyväksi.

Kaikki ovat tervetulleita ottamaan osaa marssihaasteeseen. Maaottelumarssin ajatuksena onkin tarjota Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton jäsenistölle matalan kynnyksen liikuntatapahtuma, johon voi ottaa mukaan myös perheenjäsenet ja ystävät.  

Maaottelumarssin suojelijana toimii tuore puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.), joka osallistuu myös itse haasteeseen. Puolustusministeri Häkkänen suorittaa marssin yhdessä Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton luottamusjohdon kanssa. 

Reserviläisliiton puheenjohtaja Kari Salminen ja Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Aaro Mäkelä kannustavat kaikkia osallistumaan aktiivisesti marssihaasteeseen.  

– Maaottelumarssin päämääränä on, että saamme molempien liittojen piirit ja yhdistykset osallistumaan aktiivisesti haastekampanjaan ja tätä kautta kannustettua reserviläiset ja heidän lähipiirinsä liikkumaan. On hienoa, että voimme haasteen kautta viestiä fyysisen toimintakyvyn ylläpitämisen tärkeydestä, ja että saimme tälle myös puolustusministerin tunnustuksen, Mäkelä sanoo.  

Marssihaasteen tavoitteena onkin ennen kaikkea muistuttaa reserviläisiä fyysisen toimintakyvyn ylläpidon tärkeydestä.  

– Itsensä liikkeellä pitäminen ja omasta kunnostaan huolehtiminen ylläpitää ja kehittää niin fyysistä kuin psyykkistäkin toimintakykyä. On tärkeää, että liittoina tuemme ja kehitämme reserviläisten sotilastaitoja tukevaa liikuntaharrastusta. Sekä yksilö että yhteiskunta hyötyvät siitä, että kansalaisten kropat ja kopat pelaavat, Salminen toteaa.  

Tämän vuoden marssihaasteen teemaksi valikoitui kaukopartiotoiminta. Kaukopartiomiehet ovat olleet aikanaan pitkien siirtymien pioneereja, ja heidän ponnistelunsa toimivat esimerkkinä tämän vuoden marssijoille. Syyskuussa järjestetään myös teemawebinaari liittyen kaukopartiotoimintaan. Webinaarissa luennoi tietokirjailija ja tiedusteluhistorian tutkija Mikko Porvali, joka on kirjoittanut muun muassa suomalaisten kaukopartioiden tiedustelutoiminnasta. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton verkkosivuilta.

Kaikkien marssille osallistuneiden ja hyväksytyn marssisuorituksen suorituslomakkeelle kirjanneiden kesken arvotaan Varustelekan lahjakortteja ja RES- & RUL-tuotepalkintoja. Suorituslomake, johon omat marssisuoritukset voi kirjata, löytyy molempien liittojen verkkosivuilta. Lisäksi Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton alaiset piirit ja yhdistykset kisaavat siitä, ketkä saavat aktivoitua eniten jäsenistöään marssille.