• Puolustusvoimat

Maavoimien komentaja: ”Paikallispuolustuksella on äärimmäisen suuri rooli hybridimaailmassa”

Lappeenrannan lentoasema oli torstaina armeijan ja muiden viranomaisten harjoitusaluetta. KYMI 217 -harjoituksessa on mukana 260 reserviläistä.

Paavo Airo

Lappeenrannan lentoasemalla harjoiteltiin torstaina paikallispuolustusharjoituksen merkeissä.

Lappeenrannassa on torstaina saattanut nähdä muiden muassa reserviläisiä ja varusmiehiä hieman epätavallisissa paikoissa. Lentoasema on toiminut harjoituspaikkana ja satamassa on harjoiteltu kemikaalionnettomuudessa toimimista. Lentoasemalle ei ulkopuolisilla ollut aamupäivällä asiaa, ja rynnäkkökiväärien pauke oli kovaa harjoituksen taisteluvaiheessa.

portti

Tuolit tarjosivat suojaa harjoitusjoukoille Lappeenrannan lentoaseman sisätiloissa. Kuva: Paavo Airo

Maavoimat on harjoitellut koko viikon yhdessä muun muassa poliisin ja Rajavartiolaitoksen kanssa Karjalan prikaatin johtamassa KYMI 217 -harjoituksessa. Reserviläisiä tässä paikallispuolustusharjoituksessa on 260. Heidän muodostamansa paikallisjoukot ovat harjoituksessa keskeisessä roolissa.

KYMI 217:n ja muiden tämän viikon paikallispuolustusharjoitusten yksi tärkeistä tavoitteista on lisätä joukkojen valmiutta.

Maavoimien komentajan, kenraalimajuri Petri Hulkon mukaan paikallisjoukoilla voidaan varautua etenkin hybridiuhkiin. Koko Maavoimia on muovattu viime vuosina aiempaa enemmän valmiusorganisaatioksi, ja Hulkon mukaan paikallisjoukot sopivat malliin hyvin.

– Paikallispuolustuksella on äärimmäisen suuri rooli hybridimaailmassa. Tällaisessa harjoituksessa paikallispataljoona pääsee vastuuseen ja testattavaksi. Lisäksi harjoituksessa ympätään kokonaisuuteen muun muassa Karjalan prikaatin varusmiesten muodostama valmiusyksikkö, Hulkko sanoi seuratessaan harjoitusta lentoasemalla.

Ensimmäiset valmiusyksiköt muodostettiin vasta hiljattain, joten ne tuovat uutta lisää paikallispuolustusharjoituksiin.

hulkko

Maavoimien komentaja, kenraalimajuri Petri Hulkko seurasi KYMI 217 -harjoitusta lentoasemalla. Kuva: Paavo Airo

MPK:lle lisää roolia koulutuksessa

Paikallisjoukkoihin kuuluu hyvin toiminta-alueensa tuntevia reserviläisiä. Puolustusvoimien lisäksi myös Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) kouluttaa heitä eri puolilla Suomea. 

– Vastuunjako MPK:n ja Puolustusvoimien kesken on hyvä, ja onhan Puolustusvoimien MPK:lta tilaama paikallispuolustukseen liittyvä koulutus myös edullisempaa kuin joukkojen kertausharjoituksiin käskeminen. Vapaaehtoisten roolia tehostetaan edelleen tässä asiassa, Hulkko sanoi.

”Tärkeää näkyä veronmaksajille”

Harjoituksen johtajan, eversti Pertti Kuokkasen mukaan on tärkeää, että armeijan joukot ja muut viranomaiset näyttäytyvät paikallispuolustusharjoituksissa esimerkiksi Lappeenrannan asukkaille.

– Tällä tavoin näytämme myös veronmaksajille, mitä teemme ja että olemme olemassa yhtenä osana yhteiskuntaa, Kuokkanen sanoi.

Eri viranomaisten harjoitellessa yhdessä korostuu tilannekuvan välittämisen tärkeys, sanoo eversti Petteri Rokka Maasotakoululta.

– Olennaista on, miten tilannekuva tuodaan kaupungin johdolle, jotta tiedetään, miten virka-apu hoidetaan ja kenellä riittää resursseja mihinkin, Rokka sanoi.

portaat

Tarkistetaan portaat. Harjoituksessa on käytetty muun muassa kypärässä kiinni olevaa KASI-simulaattoria, joka ilmoittaa, jos toinen simulaattorin käyttäjä osuu laukauksellaan. Kuva: Paavo Airo

Rajallakin oma valmiusjoukkueensa

Lappeenrannan lentoasemalla on Maavoimien lisäksi ollut Rajavartiolaitoksen joukkoja harjoittelemassa. Kaakkois-Suomen rajan 1+5-vahvuinen valmiusjoukkue on pieni ryhmä, joka tarvitsee tukea muilta. Samoin tarvitsee poliisi, jonka resurssit voivat vaativissa tilanteissa olla vajavaiset. 

– Viranomaiset eivät myöskään aina tunne toistensa kaikkia toimintatapoja, oikeuksia ynnä muita. Siksi pitää harjoitella ja tutustua. Kun on erilaisia toimivaltuuksia ja suorituskykyjä, niin otetaan parhaat kaikista viranomaisista ja ratkotaan niin tilanteita, Kaakkois-Suomen rajan majuri Juha Klemetti sanoi.

Kaksi muutakin harjoitusta tällä viikolla

Maavoimien maanantaina alkaneet paikallispuolustusharjoitukset päättyvät perjantaina. Kaakkois-Suomessa, Kainuussa ja Satakunnassa järjestettyihin harjoituksiin osallistuu yhteensä noin 3 500 sotilasta.

Maavoimien vahvuus KYMI 217 -harjoituksessa on yhteensä 910 henkilöä, joista 260 reserviläisen lisäksi 250 on henkilökuntaa ja 400 varusmiestä. 

Liittyy aiheeseen:

28.8.2017 Paikallispuolustusharjoituksia eri puolilla Suomea

31.5.2017 Ensimmäisten mukana valmiusjoukkoihin koulutettava: ”On ollut rankkaa ja mielenkiintoista”