• Historia

Marskin Majan ravintolalla aloittivat uudet yrittäjät

Mannerheimin Metsästysmajan museon naapurissa voi pysähtyä syömään tai oluellekin kesäkaudella.

Susanna Takamaa

Kimmo Rikkonen ja Atte Karppinen ovat ensimmäistä kesää Marskin Majan ravintolan yrittäjinä.

Lopella sijaitsevan Marskin Majan ravintolan ruokalista uudistui täksi kesäksi, kun Kimmo Rikkonen ja Atte Karppinen aloittivat paikan uusina yrittäjinä. Kesäravintola on ollut auki kesäkuun alusta ja on avoinna ainakin elokuun puoliväliin tai pidempäänkin, jos kelit ovat hyvät.

Marskin Majan museoalue houkuttelee kohteeseen historiasta kiinnostuneita, mutta uudet yrittäjät toivovat ihmisten myös huomaavan, että Majalle voi tulla ihan vain syömäänkin.

– Museo on hyvin ihmisten tiedossa, mutta ravintolaa haluamme tuoda enemmän tietoisuuteen ja etenkin sitä, että ravintola on kuusi päivää viikossa auki. Haluamme tästä matkailukohteen, jossa ihminen tietää varmasti saavansa ruokaakin ja voi viettää aikaa pidempäänkin kuin vain käymällä museolla. Tänne voi tulla vaikka oluellekin tai viinilasilliselle, Rikkonen sanoo.

Armeijateema näkyy tietyissä pienissä yksityiskohdissa ravintolassa, kuten tässä aterinten telineen virkaa toimittavassa pakissa. Kukat ovat intin vanhassa peltimukissa. Kuva: Paavo Airo

Marskin Majan hengen mukaisesti C.G.E. Mannerheimin mieltymykset näkyvät myös ruokalistalla, jolla tosin on tämän päivän trendien mukaisesti muun muassa burgereitakin.

– Marskin arvoa on haluttu pitää tässä mukana. Mannerheimin lempiruokia löytyy menuista, ja niiden rinnalle on tuotu rentoa kesäruokaa sisältävä kesälista. Ryhmämenuista löytyy myös perinnemenua tuotuna vuoteen 2021.

Muun muassa Vorschmack esiintyy luonnollisesti useamman ruokalajin menussa.

Raaka-aineita yrittäjät pyrkivät hankkimaan mahdollisimman paljon läheltä. Ravintolan ideana on myös käyttää mahdollisimman tuoreita raaka-aineita, eikä sulattaa niitä pakastimesta. Ruoka-annokset valmistetaan mahdollisimman pitkälti käsityönä.

Kesäravintolan lisäksi Majalla on tilausravintolapuoli, jonka listalla on valmiita ryhmämenuja. Majalla voi järjestää kokouksia tai juhliakin. Tilausravintola ja catering toimivat ympärivuotisesti.

Marskin Majalla voi syödä joko sisä- tai ulkotiloissa. Kuva: Susanna Takamaa

Toimituksen lounasaikaan testaama hampurilainen oli hyvin tehty. Juusto oli leivottu pihvin sisään. Kuva: Susanna Takamaa

Reserviläinen testasi ruokalistan lounasaikaan, ja metsästäjänleike ja Majan hampurilainen osoittautuivat laadukkaiksi annoksiksi. Mehukkaan burgerin erikoisuutena oli, että juusto oli leivottu pihvin sisään. Porsaanleike perunapyreen ja sienikastikkeen kanssa sopivat perinteisempien ruokien ystäville, ja olivat hyvin tehtyjä.

Metsästäjänleike tarjoiltiin perunapyreen kanssa. Kuva: Susanna Takamaa

Jälkiruoaksi tarjoiltu makea vohveli kermavaahdon, hillon ja jäätelöpallon kanssa oli myös mainio valinta kuumalle kesäpäivälle.

Vohvelin täytteissä ei säästelty. Kuva: Susanna Takamaa

Marskin Maja eli virallisesti Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja pystytettiin alun perin Rukajärvelle vuonna 1942. Metsästysmaja, kalamaja ja sauna olivat syntymäpäivälahja Mannerheimille. Suomalaisten vetäytymisvaiheessa jatkosodassa maja päätettiin kuitenkin siirtää muualle. Paikaksi valittiin Loppi, jolta löytynyt alue muistutti alkuperäistä sijaintia.

Mannerheim vieraili vielä sodan jälkeen Majalla silloin tällöin, mutta luopui lopulta Majasta sen käytyä hänelle tarpeettomaksi. Nykyisin Majaa hallinnoi museona Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja ry. Museota on hieman remontoitu vuosien saatossa, mutta enimmäkseen se on alkuperäisessä asussaan.

Marskin Majan museo sijaitsee ravintolan vieressä. Tämä rakennus siirrettiin jatkosodan aikana Rukajärveltä Lopille Mannerheimin itse valitsemaan paikkaan. Museoon pääsee sisälle maksamalla pääsymaksun. Kuva: Paavo Airo

Marskin Majan ravintola

Marskintie 218, 12750 Loppi

Kesäravintola auki kesän ajan ti, ke, su klo 11–18, to, pe, la 11–20

Tilausravintola ja cateringpalvelu avoinna tilauksesta ympäri vuoden

Museo auki ti–su klo 11–17

Ruokalistat ja lisätietoja: https://www.marskinmaja.fi/ruokailu