• Puolustusvoimat

Merivoimat ampui harjoituksessa torpedon ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin

Ruotsilta lainattua TP45-torpedoa testattiin Saaristomerellä.

Tero Tuominen

Torpedo ammuttiin ohjusvene Torniolta Saaristomerellä. Arkistokuva.

Merivoimat ampui keskiviikkona ensimmäisen kerran vuosikymmeniin harjoituksissaan torpedon. Hamina-luokan ohjusvene Torniolla tehtyyn ammuntaan käytettiin Ruotsin puolustusmateriaalilaitokselta lainattua TP45-torpedoa Saaristomerellä.

Merivoimat on tilannut Saabilta torpedojen ja taistelujärjestelmän toimitukset Hamina-luokan ohjusveneille ja tuleville Pohjanmaa-luokan korveteille. Aluksiin asennetaan Saab Lightweight Torpedo eli TP47, joka on harjoituksessa käytetyn TP45:n seuraaja.

– Ammunnan myötä todennettiin TP45-torpedojärjestelmän suorituskyky osana Hamina-luokan ohjusveneiden mittavaa peruskorjausta. Nyt testattu aseistus parantaa merkittävästi Merivoimien sukellusveneentorjunnan kykyä, ja se kehittyy entisestään saadessamme uuden TP47:n käyttöömme muutaman vuoden kuluttua, Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju sanoo Merivoimien tiedotteessa.

TP47 on tarkoitettu erityisesti rannikkovesien sukellusvenetorjuntaan. Sitä voidaan käyttää myös syvissä vesissä ja pinta-aluksia vastaan. Torpedojärjestelmä otetaan palveluskäyttöön vuonna 2023. Siihen asti käytössä on TP45.

– Vaikuttamiskyky pinnan alle on olennainen osa nykyajan merioperaatioita ja tämän hankkeen valmistumisen myötä Merivoimien iskukyky ulottuu ilmaan, pinnan päälle ja pinnan alle, Harju lisää.

Lue myös: 26.5.2018 Merivoimat jälleen torpedoaikaan – Hamina-luokan ohjusveneet peruskorjauksessa

6.4.2019 Kaksi uutta ohjusta Merivoimille