• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Neljän päivän etämarssi heinäkuussa

RESUL Four Day March kehitettiin korvaamaan peruuntunutta Nijmegenin Vierdaagsea.

Erkki Kulovesi

RESUL Four Day Marchilla voi valita reittinsä ja matkansa pituuden itse, mutta täysmatka on neljä kertaa 40 kilometriä eli 160 kilometriä.

Kevään korona-ajat loivat sysäyksen etämarsseille. Erilaisia etämarsseja on järjestetty tänä vuonna sen verran onnistuneesti, että innokkaat reserviläiset päättivät luoda heinäkuulle peräti neljän päivän mittaisen etämarssitapahtuman. RESUL Four Day March kehitettiin korvaamaan peruuntunutta Hollannin Nijmegenin Vierdaagse-tapahtumaa, johon osallistui viime vuonna noin 100 suomalaista ja johon moni oli tänäkin kesänä lähdössä.

Reserviläisurheiluliiton Four Day Marchilla pyritään kannustamaan reserviläisiä liikkumaan. Matkoja voi valita oman kuntonsa ja aikataulujensa mukaan siten, että marssii 1–4 päivän aikana yhteensä 10–160 kilometriä. Joka päivälle voi valita matkaksi 10, 25 tai 40 kilometriä. Vähintään kerran 10 kilometriä marssineet voivat tilata itselleen hihamerkin 5 euron hintaan.

– Badget (hihamerkit) merkitään eri värisillä reunuksilla sarjan mukaan, ja matkan pituus kirjoitetaan myös badgeen. Maksulla lähinnä kuitataan käsittely- ja postituskulut. Koitamme saada jonkinlaista live-seurantaakin aikaan, josta näkee, kuka on marssinut eniten päivän aikana, tapahtuman järjestäjiin kuuluva Suomen Reserviupseeriliiton järjestösihteeri Susanna Takamaa kertoo.

 

Vuodesta 1909 lähtien marssitulla Vierdaagsella (Neljä päivää) täysmatka on yhteensä 160 kilometriä, eli jos etämarssilla tarpoo joka päivä 40 kilometriä, päästään samoihin lukemiin.

Kuten etämarssien luonteeseen kuuluu, reitin saa valita itse. Ei ole väliä, marssiiko asvaltilla vai metsässä.

– Tärkeintä tässä on, että ihmiset lähtisivät liikkelle, eikä tiettyjen kilometrimäärien suorittaminen. Katsoimme, että kaikille sopivia matkoja olisi tarjolla. Toivomme, että moni marssii neljän päivän aikana kuten Nijmegenissä, mutta sarjoja saa katsoa itse sen mukaan, mikä sopii parhaiten, Takamaa sanoo.

Varsinaista ilmoittautumista tapahtumaan ei ole, mutta jos badgen haluaa, se pitää tilata itse. Ohjeet tilaamiseen ilmoitetaan tapahtuman verkkosivuilla. Facebookissa voi myös osoittaa kiinnostuksensa tapahtumaan RESUL Four Day March -sivulla.

 

Perinteikkään Vierdaagsen peruuntuminen oli monelle suomalaiselle pettymys. Pitkästä matkasta ja sotilaallisuudestaan huolimatta marssitapahtuma ei ole erityisen vakavahenkinen tapahtuma.

RESUL Four Day Marchia lähdettiin toteuttamaan lyhyellä aikataululla, kun oli käynyt selväksi, ettei Hollannin-reissua tänä kesänä järjestetä.   

– Nijmegeniin lähdössä olleiden kesken oli ollut odotusta Hollannin tapahtumaa kohtaan. Kun se peruttiin, on ollut suru puserossa. Marssipiireissä alettiin puhua, että jonkinlainen korvaava marssi pitäisi tehdä. Varustelekan keväällä järjestämä etäsotilasmarssi tietysti toimi sysäyksenä, että pystyttäisiin järjestämään tällainen isompikin tapahtuma, Takamaa kertoo.

Tapahtuman nettisivut löytyvät osoitteesta www.resulfourdaymarch.fi

RESUL Four Day March 23.–26.7.2020 etänä.