• Puolustusvoimat

Nordic Response tuo 3 000 ruotsalaista sotilasta Suomeen harjoittelemaan, mukana myös ranskalaisia ja brittejä

Suomen ja Ruotsin maavoimien joukot muodostavat Nordic Responsessa divisioonan, jota Suomi johtaa. Suomen vahvuus divisioonassa on 2 500 sotilasta.

Puolustusvoimat

Suomi on ennenkin osallistunut Norjan johtamiin Cold Response -harjoituksiin. Nyt harjoituksen nimi on Nordic Response, ja se on osa isoa Naton Steadfast Defender 24 -harjoitussarjaa. Arkistokuva vuoden 2016 Cold Responsesta.

Norjan johtama Nordic Response 24 -harjoitus näkyy Suomen pohjoisosissa maaliskuun alussa. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa 4.–15. maaliskuuta järjestettävään harjoitukseen osallistuu Suomesta yli 4 100 sotilasta, joista noin puolet on reserviläisiä. Yhteensä harjoitukseen osallistuu noin 20 000 sotilasta 14 eri maasta.

Nordic Responsessa Nato-maat ja kumppanit harjoittelevat kykyä siirtää joukkoja pohjoiseen harjoittelemaan puolustusta arktisissa olosuhteissa. Harjoitusta on valmisteltu vuosia, ja se on osa Naton Steadfast Defender 24 -harjoitussarjaa.

Suomesta harjoitukseen osallistuu sekä Maa-, Meri- että Ilmavoimien joukkoja. Suomen ja Ruotsin maavoimien osastot muodostavat harjoituksessa divisioonan, jota Suomi johtaa. Suomen vahvuus divisioonassa on noin 2 500 sotilasta.

Suomen ilmavoimista mukana on 12 Hornet-hävittäjää. Merivoimista harjoitukseen osallistuu esikuntaupseereita ja rannikkojääkäriosasto. Myös logistiikkalaitoksesta on mukana palkattua henkilöstöä ja reserviläisiä.

3 000 ruotsalaista harjoittelee Suomessa

Suomessa harjoittelee Nordic Responsen aikana noin 3 000 ruotsalaista, 450 ranskalaista ja 50 brittisotilasta suomalaisjoukkojen lisäksi. Maavoimien joukot liikkuvat pääasiassa Enontekiön alueella ja sieltä Norjan suuntaan.

– Harjoitukseen siirtymisen ja poistumisen aikana (1.–3.3. ja 14.–17.3.) liikenne voi ruuhkautua päätiestöllä myös Länsi-Lapin hiihtolomakohteiden lähialueilla. Harjoitusjoukkoja liikkuu muuallakin Lapin alueella. Ilmavoimien toiminta painottuu Rovaniemen tukikohtaan, lentotoiminta on aktiivista koko Lapin alueella. Viranomaiset ovat varautuneet liikennemäärien kasvuun. Puolustusvoimat tiedottaa harjoituksen vaikutuksista liikenteeseen tarkemmin helmikuussa lähempänä harjoitusta, Puolustusvoimien tiedotteessa sanotaan.

Suomi on aiemminkin osallistunut Norjan johtamiin Cold Response -harjoituksiin Naton kumppanina. Nyt harjoituksen nimi on Nordic Response Suomen liityttyä Natoon ja Ruotsin haettua jäsenyyttä.