• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Panssarintorjuntaa ja muita reserviläistaitoja testattiin jotoksilla

Siilinjärven Tolokun jotoksella päästiin hyödyntämään KASI-simulaattoria. Stadin jotos laajenee ensi vuonna.

Marko Happo

Tolokun jotokselle osallistui 24 partiota. Sotilaallisten taitojen lisäksi rasteilla kysyttiin osaamista myös siviilissä hyödyllisistä taidoista kuten ensiavusta.

– Puolittain tietysti omanlainen kertausharjoitushan tämäkin on, Tolokun jotoksen ratamestari Mika Lustig toteaa pilke silmäkulmassa tapahtuman tultua päätökseen.

Reserviläisurheiluliiton syysjotoksella mitattiin monipuolisesti reserviläistaitoja kuten panssarintorjuntaa, tulenjohtoa, juoksuhaudan vyöryttämistä tai vaikkapa oman sijainnin selvittämistä ilman elektronisia apuvälineitä.

– Ja olihan rasteilla ihan normaaleja kansalaistaitojakin kysyviä tehtäviä kuten ensiapua liikenneonnettomuustilanteessa.

Tolokun jotos järjestettiin – kuten nimikin antaa viitteitä – Pohjois-Savossa, Siilinjärvellä. Kolmepäiväinen kilpailu toi partiot syyskuun lopulla urheilemaan ulkoilureiteille sekä välillä lähemmäs asutustakin. Tapahtumasta oli informoitu asukkaita paikallislehdessä, jotta kaikki eivät aivan yllättyisi reserviläisistä liikenteessä.

Yhteensä jotokselle osallistui 24 partiota eli 89 kilpailijaa. Jotoksella oli erikseen sotilassarja ja reserviläissarja.

Henkilökuntaa oli mukana lähes 100 käsiparia. Tilannekeskukseen tarvittiin paljon väkeä, ja esimerkiksi hieman erikoisempi panssarivaunurasti työllisti myös paljon.

– Panssarivaunurastille oli saatu Pohjois-Karjalan Asehistorialliselta Killalta vähän vanhempaa kalustoa. Soramontun reunalta täräytettiin lähitorjuntapanssariasetta käyttäen. KASI-simulaattori antoi palautteen ja ilmoitti osumasta.

Tolokun jotoksen panssarivaunurastille saatiin vanhempaa kalustoa harrastajaporukalta.
Marko Happo

KASI:n eli kaksisuuntaisen taistelijan simulaattorin käyttö jotoksilla ei ole aivan arkipäivää. Sen sijaan KASI on monelle tuttu kertausharjoituksista tai varusmiespalvelusajoilta.

– Tolokun jotos oli hyvä laaja kokonaisuus useasta eri aselajista. Kilpailijat vaikuttivat tyytyväisiltä, että oli toiminnallisuutta ja monipuolisesti rasteja, Lustig toteaa.

Matkaa kilpailijoille kertyi viikonloppuna taitettavaksi jalan ja pyörällä yhteensä kymmeniä kilometrejä. Jotos ei siis mittaa ainoastaan sotilastaitoja ja -tietämystä vaan myös fyysistä kuntoa.

– Sunnuntaina jotoksen päätteeksi oli aika naatti olo itsellänikin. Onhan tällainen järjestäjänkin puolesta melkoinen urheilusuoritus fyysisesti ja henkisestikin. Nukutun yön jälkeen sitä kuitenkin jo mietti maanantaina, osallistuisiko talvijotokselle ihan partion muodossa, Lustig pohtii.

Siilinjärvellä päästiin nauttimaan syksyisestä kelistä rastilta toiselle siirryttäessä.
Marko Happo

Stadin jotosta laajennetaan ensi vuonna

Pääkaupunkiseudulla on kosolti reserviläisiä, piirejä ja yhdistyksiä. Toiminta on monipuolista sekä MPK:n että monien paikallisten yhdistysten kautta. Sotilas- tai partiotaitokilpailua ei kuitenkaan ole ollut kalenterissa. 

Helsingin reserviläispiirien yhteisessä sotilasliikuntatoimikunnassa on jo vuosia toivottu jotosta pääkaupunkiseudulle. Viime vuonna lähdettiin tuumasta toimeen ja luotiin Stadin jotoksen perusta.

Nimi ei ole uusi, sillä Reserviläisurheiluliitto järjesti valtakunnallisen syysjotoksen ”Stadin jotos” vuonna 2007.

Stadin jotos – saarta kohti alkoi lauantaiaamuna 12. elokuuta Töölöstä ja maali oli nimensä mukaisesti saarella Santahaminassa. Tehtävärasteja oli yhteensä 16, joista kolme oli ammuntoja.

Stadin jotoksen rasteilla reserviläiset toimivat muun muassa harjoitusmiinojen kanssa.
Pekka Sillanpää

Kokonaiskuva pidettiin kilpailijoille hämärän peitossa. Mantereen puolella ei annettu karttaa, vaan seuraavan rastin sijainti kerrottiin MGRS-koordinaatteina. Suunnistus tapahtui arjen välinein. 

Urbaani ympäristö tarjosi monipuoliset liikkumismahdollisuudet. Jalan liikkumisen lisäksi kilpailijat pääsivät kulkemaan metrolla, henkilöpakettiautolla ja linnakeveneellä. Osa partioista ajeli myös HSL:n busseilla rastien väleillä.

Kanta-Helsingin Reserviupseerien partioon teki suurimman vaikutuksen Puolustusvoimien uusi sisäampumasimulaattori, mistä pisteet annettiin nopeuden ja tarkkuuden perusteella. Heillä matkaa kertyi yhteensä 33 kilometriä, josta jalan 24 kilometriä. 

Kilpailun voitti erä- ja patikointikerho EAPAK ry.

– Mielekkäin tehtävä Jotoksella oli tulentekorasti tulusraudalla, toteaa partion johtaja Aapo Lumikoivu.

Lumikoivun mukaan voiton avain oli tasainen suorittaminen ja monipuolinen osaaminen. 

Pohjois-Helsingin Reserviupseerit sijoittui kilpailussa toiseksi.

– Tehtävät olivat käytännöllisiä, sotilaallisia ja ne mittasivat tarpeellisia taitoja, toteaa partion johtaja Tapani Ärilä.

– Kisassa motivoi tehtävien monipuolisuus joka rastilla, hän lisää.

Kolmanneksi sijoittui Vantaan Reserviläiset.

Stadin jotos järjestettiin yhteistyössä MPK:n kanssa. Osallisena olivat Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri ja Meripuolustuspiiri. Lisäksi tapahtuman merellistä osuutta tukivat Merireserviläiset ry. Tapahtuman suojelijana toimi Uudenmaan aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Markku Jämsä.

Ensi vuonna tapahtumaa laajennetaan. Ajankohta on lauantai 10.8.2024.