• Puolustusvoimat
  • Kalusto

Paukkupatruunoita korvaava sähköinen järjestelmä lisää koulutusmahdollisuuksia

Puolustusvoimat ottaa käyttöön järjestelmän, jossa aseeseen kiinnitettävällä laitteella kuvataan laukausta kaiuttimen ja LED-valon avulla.

Pasi Lindroos / Ressukuva

Uusi järjestelmä vähentää meluhaittoja ja lisää turvallisuutta. Puolustusvoimat kuitenkin jatkaa edelleen myös paukkupatruunojen käyttöä joissain koulutustilanteissa. Arkistokuva.

Puolustusvoimat kertoo ottavansa käyttöön uuden järjestelmän, jossa aseeseen kiinnitetään laite, jolla laukausta kuvaavat ääni ja suuliekki toteutetaan sähköisesti kaiuttimen ja LED-valon avulla. Näin ollen paukkupatruunaa ei tarvita järjestelmää käytettäessä. Puolustusvoimat kuitenkin jatkaa edelleen myös paukkupatruunoiden käyttöä joissain koulutustilanteissa.

− Tällä hankinnalla lisätään koulutusmahdollisuuksia erilaisissa taistelutilanteissa, Pääesikunnan koulutuspäällikkö eversti Kari Pietiläinen sanoo tiedotteessa.

Uusi järjestelmä vähentää meluhaittoja ja lisää turvallisuutta. Puolustusvoimien mukaan järjestelmä on kuuloturvallinen. Järjestelmän avulla voidaan harjoitella taistelua olosuhteissa, joissa paukkupatruunoiden käytöstä voi muodostua turvallisuusriski tai niiden käyttö ei ole tarkoituksenmukaista.

Hankepäällikkö majuri Mika Kärsämä sanoo tiedotteessa aseen toiminnan olevan asennuksen ja kalibroinnin jälkeen käyttäjälle sama kuin oikean aseen käyttö kovilla tai paukkupatruunoilla, lukuun ottamatta patruunoiden käsittelyä.

Järjestelmä on yhteensopiva Puolustusvoimien käytössä olevan kaksipuolisen taistelun simulointijärjestelmän (KASI-simulaattorijärjestelmä) kanssa. Sitä voidaan käyttää myös ilman KASI-simulaattoria.

Järjestelmän toimittaja on israelilainen Bagira Systems Ltd. Valmistajan tuotenimi on MAGNET Lite.