• Puolustusvoimat

Poliisi aikoo pyytää virka-apua Puolustusvoimilta

Varusmiehet saavat väliaikaisesti ruokarahaa. 13,50 euroa maksetaan niille, jotka ovat arkena lomalla kotona tai viettävät lomapäiviään varuskunnassa.

Puolustusvoimat

Poliisi voi käyttää varusmiehiä apuna liikenteenohjauksessa. Puolustusvoimat on valmistautunut auttamaan poliisia. Arkistokuva.

Tämän hetken tietojen mukaan poliisi voi lähiaikoina käyttää varusmiehiä liikenteen ohjaamisen apuna. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi valmistautuu pyytämään virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta.

– Tarkkoja lukuja virka-apuun osallistuvien määrästä ei ole, ja kun virka-apupyyntö lähtee, sen saaja arvioi, millaista apua pystytään antamaan, Kolehmainen sanoi torstaiaamun tiedotustilaisuudessa.

Puolustusvoimat on valmistautunut auttamaan poliisia.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi Ylen aamussa torstaina, että reserviläisiä ei tällä hetkellä olla kutsumassa apuun, mutta se voi olla myöhemmin mahdollista.

– Varusmiehillä lähdetään liikkeelle. Teoriassa reserviläistenkin kutsuminen on mahdollista, mutta tällä tietoa Puolustusvoimat lähtee siitä, että mennään varusmiesten voimin, Kaikkonen sanoi.

Reserviläisiä voitaisiin käskeä kerrallaan enintään kahdeksi viikoksi apuun. Todennäköistä on, että jos reserviläisiä otetaan avuksi, ovat he esimerkiksi maakuntakomppanioiden sitoutuneita sotilaspoliiseja, kuskeja tai lääkintäjoukkoja.

Reserviläisliiton puheenjohtajan Ilpo Pohjolan ohje reserviläisille on, että mahdolliseen kertauskäskyyn voi valmistautua järjestämällä perhe- ja työasioita sekä talouttaan niin, että on valmis lähtemään apuun pariksikin viikoksi.

– Henkisestä ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen on tietysti myös tärkeää. On Puolustusvoimien asia harkita, keitä se käskee apuun. Siviiliviranomaiset johtavat tilannetta, ja reserviläisjärjestöt antavat viranomaisille tarvittaessa tukea, Pohjola sanoo.

 

Varusmiehille saman verran ruokarahaa kuin siviilipalvelusmiehille

Puolustusvoimat alkaa maksaa varusmiehille ylimääräistä ruokarahaa toistaiseksi. Päivärahan lisäksi maksettava ruokaraha maksetaan niille, jotka ovat arkena lomalla kotona tai viettävät lomapäiviään varuskunnassa. Ruokaraha on 13,50 euroa päivässä eli saman verran kuin siviilipalvelusmiehillä päivinä, jolloin heille ei järjestetä mitään ruokailua.

Pohjola pitää tätä hyvänä asiana, ja hänen mielestään varusmiehille voitaisiin normaalioloissakin maksaa enemmän.

– Varusmiespalvelus ei saisi sekoittaa kenenkään taloutta. Järjestelmä pitäisi rakentaa niin, ettei se taloudellisesti tee palvelusta ylivoimaiseksi.

Myös Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Aaro Mäkelä pitää hyvänä asiana, että varusmiehille saatiin korotus.

– On hieno asia, että varusmiehiä tuetaan jollain tavalla normaalia enemmän varsinkin nyt, kun he todennäköisesti tulevat osallistumaan tehtäviin, Mäkelä sanoo.

Reserviläisille liitot eivät ole tässä tilanteessa vaatimassa lisää rahaa.

– Jos reserviläisiä käytetään, se on velvollisuuden hoitamista tarpeen tullen. Tämä ei ehkä ole se tilanne, jossa aletaan vääntämään päivärahoista, Mäkelä sanoo.

– Tässä vaiheessa emme pyri nostamaan päivärahoja voimallisesti ylöspäin. Heikompiosaisista pitää huolehtia, Pohjola täydentää.

 

Mäkelä: ”Hoidetaan oma tontti hienosti”

Mäkelä uskoo esimerkiksi maakuntakomppanioiden sitoutuneiden reserviläisten ymmärtävän hyvin, mitä tilanne vaatii.

– Olemme poikkeustilanteessa, ja kaikkien kansalaisten sekä eritoten reserviläisten ja jäsentemme näkökulmasta haluamme jokaisen kantavan vastuunsa ja hoitavan mahdollisen tehtävänsä. Luetaan suoraselkäisesti ohjeita ja päätöksiä, jotka on tehty. Liiton keskeinen viesti on, että kun yhteiskunta tarvitsee reserviläistä, hoidetaan homma mahdollisimman hyvin. Poikkeuksellisia tilanteita varten on harjoiteltu, joten hoidetaan oma tontti hienosti, Mäkelä sanoo.

– Omat asiat kannattaa järjestää mahdollisimman hyvin, että on valmiina lähtemään tarvittaessa avuksi. Tietysti jos on kipeä, se on harkintatilanne ja keskustelun paikka, onko mahdollista lähteä.

Torstaihin mennessä Puolustusvoimissa oli varmistettu kolme varusmiesten koronavirustartuntaa ja viisi henkilökunnan.

– Jos korona aiheuttaa merkittäviä ongelmia varuskunnissa, se voi jonkun verran rajoittaa virka-avun antamista, mutta tällä hetkellä tällaisia ongelmia ei ole, Kaikkonen sanoi Ylelle.