• Puolustusvoimat

Puolustusvoimat perustaa Johtamisjärjestelmäkoulun Riihimäelle

Myös reserviläisiä koulutetaan Johtamisjärjestelmäkoulussa. Koulu aloittaa toimintansa vuonna 2022.

Suvi Suovaara / MPK

Puolustusvoimien tarve informaatioajan osaamiselle kasvaa kaiken aikaa, koulun perustamista kommentoidaan. Kuvituskuva.

Puolustusvoimat perustaa Johtamisjärjestelmäkoulun Riihimäelle. Puolustusvoimien tiedotteen mukaan koulu on verkostoitumista hyödyntävä moderni johtamisjärjestelmäalan, kyberpuolustuksen ja informaatiopuolustuksen osaamiskeskus ja toimialakoulu.

Koulu aloittaa toimintansa vuoden 2022 alusta alkaen. Siitä tulee Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen johtajan alainen joukkoyksikkö ja se toimii johtamisjärjestelmätoimialan, kyberpuolustuksen ja informaatiopuolustuksen toimialakouluna.

– Johtamisjärjestelmäkoulussa yhdistyy digitalisaation edistäminen, toimialan innovointi, kokeilu- ja kehittämistoiminta, opetus ja harjoitustoiminta sekä valmius. Puolustusvoimien tarve informaatioajan osaamiselle kasvaa kaiken aikaa, ja Johtamisjärjestelmäkoulun kurssitarjonta mahdollistaa sen suunnitelmallisen kehittämisen koko Puolustusvoimissa, sanoo Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen johtaja, kommodori Juha Ravanti tiedotteessa.

 

Myös reserviläisille koulutusta

Riihimäellä toimii tällä hetkellä Johtamisjärjestelmäkoulun runko, joka valmistelee koulun toimintaa vuoden 2021 ajan. Rungon johtajana toimii majuri Markus Töhönen.

– Operatiiviset toimintaympäristöt (maa, meri, ilma, avaruus, kyber), informaatioympäristö (i5D) ja digitalisaatio edellyttävät yhä tiiviimpää johtamisjärjestelmien, kyberpuolustuksen, informaatiopuolustuksen sekä elektronisen sodankäynnin yhteensovittamista ja kehittämistä. Jotta asetettuihin tavoitteisiin päästään, pitää henkilöstön osaamista saada lisättyä, Töhönen sanoo tiedotteessa.

Kouluun rekrytoidaan henkilöstöä kaikista puolustushaaroista, Pääesikunnan alaisista laitoksista sekä Puolustusvoimien ulkopuolelta mahdollisimman monipuolisen osaamisen varmistamiseksi.

Koulutettavat ovat Puolustusvoimien henkilöstön lisäksi varusmiehiä ja reserviläisiä. Myös Rajavartiolaitoksen henkilökunta voi osallistua kursseille.

 

Kybervarusmiesten koulutusta suunnitellaan uudelleen

Puolustusvoimat suunnittelee myös kybervarusmiesten koulutuskokonaisuutta uudelleen. Jatkossa asevelvolliset valittaisiin kybervarusmieheksi valtakunnallisen erikoishaun kautta.

Johtamisjärjestelmäkoulun toteuttama kybervarusmiesten koulutus ajoittuu koulutushaara- ja erikoiskoulutusjaksoille. Tämän jälkeen varusmiehet siirtyvät joukkotuotannon tarpeiden mukaisiin tehtäviin Pääesikunnan alaisiin laitoksiin ja puolustushaaroihin. Johtamisjärjestelmäkoulu pitää tarvittaessa kybervarusmiehille kyberpuolustuksen täydennyskursseja.

 

Lue myös: 10.03.2017 Tieto on yhä keskeisempi osa puolustusta – esittelyssä Puolustusvoimien johtamisjärjestelmä