• Puolustusvoimat

Puolustusvoimien entinen komentaja kenraali Jaakko Valtanen on kuollut

Valtanen oli viimeinen aktiivipalveluksessa ollut upseeri, joka osallistui sotiimme.

Puolustusvoimien entinen komentaja Jaakko Valtanen on kuollut 98-vuotiaana. Valtanen kuoli keskiviikkona 17. tammikuuta Kaunialan sairaalassa Kauniaisissa.

Valtanen osallistui talvisotaan vain 15-vuotiaana vapaaehtoisena toimien lähettinä ja radiomiehenä. Jatkosodassa hän toimi muun muassa radioaliupseerina ja tykistöupseerina. 

Sotien jälkeen Valtanen hakeutui upseerin urapolulle ja 1960 hänet valittiin 35-vuotiaana Puolustusvoimien silloisen komentajan Sakari Simeliuksen adjutantiksi. 

Puolustusvoimien komentajana Valtanen toimi vuosina 1983–1990. Hän oli samalla viimeinen aktiivipalveluksessa ollut upseeri, joka oli itse osallistunut sotiimme.

Perinteisemmän upseerityön ohella Jaakko Valtasella oli erittäin suuret ansiot maanpuolustustahdon mittaamisen ja maanpuolustustiedotuksen tienraivaajana. Hän julkaisi jo vuonna 1954 Sotakorkeakoulun diplomityönsä samasta aihepiiristä nimellä Maanpuolustushengen (-tahdon) kehittämisen ja ylläpitämisen edellytykset ja mahdollisuudet erityisesti nuorison keskuudessa, joka oli aihepiirin ensimmäisiä ja keskeisiä tutkimuksia Suomessa.

Vielä aivan viime vuosinakin Valtanen osallistui aktiivisesti erilaisiin maanpuolustuskentän tehtäviin ja tilaisuuksiin. Hän oli Espoo–Kauniainen Reserviupseereiden jäsen ja Suomen Reserviupseeriliiton kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2016.