Kaksi suomalaista reserviläistä osallistui ensimmäistä kertaa Liettuan Kansalliskaartin (LNDVF) järjestämälle taisteluensiapukurssille Liettuan Kaunasissa. Varsinaisen koulutussisällön lisäksi kurssilaisille kertyi arvokasta tietoa Suomessa ja ulkomailla toteutetun taistelupelastajakoulutuksen eroista. Viisipäiväiselle taistelupelastajakurssille kutsuttiin osallistujia useista Nato-maista.
Tapahtumaan osallistuneet reserviläiset ovat MPK:n kokeneita, sitoutuneita taistelupelastajakurssien kouluttajia. Liettuassa järjestetty kurssi oli molemmille ensimmäinen MPK:n kautta järjestetty kansainvälinen koulutustapahtuma.
– Hienoa, että reserviläisille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen toimintaan. On kiinnostavaa päästä näkemään ja kokemaan erilaista koulutuskulttuuria ja toimintamalleja, kertoo kurssille osallistunut Tatu Perimäki.
Myös toinen suomalaisosallistujista, Krista Helkiö, pitää kurssia positiivisena kokemuksena.
– Kansainväliseen toimintaan osallistuminen lisää omaa motivaatiotani jatkaa kehittymistä reserviläisenä ja kouluttajana, hän toteaa.
Taisteluensiapukurssi sisälsi neljäkymmentä tuntia teoriaa ja monipuolista käytännön harjoittelua. Naton Committee on Tactical Combat Casualty Care (CoTCCC) -sertifikaattiin oikeuttavat taidot todennettiin sekä kirjallisella että käytännön kokeella.
– Vastaavalle kurssille osallistuvilta on hyvä edellyttää vähintään kotimaisten taistelupelastajakurssien suorittamista, sillä opetuksessa edettiin nopeasti ja suoritusvarmuutta tuovaa toistoharjoittelua oli suomalaisiin kursseihin verrattuna paljon vähemmän, Helkiö pohtii.
Liettuassa ja Suomessa järjestettäviä taistelupelastajakursseja yhdistävät monet asiat. Yhdenmukaisia ovat muun muassa monet hoitotoimenpiteet, periaatteet ja välineet. Kotimainen kenttälääkinnän koulutus on kuitenkin suunniteltu Puolustusvoimien tarpeisiin ja siinä otetaan huomioon Suomen joukkorakenteiden, ilmaston ja maasto-olosuhteiden erityispiirteet.
Koulutuksen toteutuksessa ja opetusmenetelmissä on selkeitä eroja:
– Tähän kurssiin verrattuna Suomessa toteutettavassa koulutuksessa viedään teoria huomattavasti varhaisemmassa vaiheessa käytäntöön. Voimme olla ylpeitä suomalaisten reserviläisten osaaminen tasosta.
Kansainvälisissä tapahtumissa on reserviläisille suunnattuja paikkoja tarjolla vain rajattu määrä, mutta osallistuminen voi tuoda uusia kansainvälisiä kontakteja ja uusia yhteistoiminnan mahdollisuuksia.
– Pidin erityisesti mahdollisuudesta päästä verkostoitumaan ulkomaisten kollegoiden kanssa ja vaihtamaan oppeja aiheesta. Onnistuimme löytämään kontakteja eri osallistujamaista, ja olemmekin jo virittelemässä yhteistyötä MPK:n ohjauksessa, Perimäki kertoo.
Liettuan kurssilta kertyneitä oppeja tullaan jakamaan MPK:n koulutuksissa muun muassa sitoutuneille taistelupelastajakurssien kouluttajille.