• Puolustusvoimat
  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Reserviläisiä erotuomareina Arrow-harjoituksessa

Herätys 5.30, nopea aamiainen ja lähtö taistelevien joukkojen mukaan. Arrow-harjoituksessa reserviläiset pääsevät tutustumaan kansainväliseen menoon, mutta myös suomalaiset perinteet näkyvät – torstain maastolounaana tarjoillaan hernekeittoa.

Tuomas Kaarkoski

Vääpeli Pekka Silta-Mattila on osallistunut Arrow 23 -harjoitukseen erotuomarin roolissa.

Toukokuun Arrow 23 -harjoitukseen on osallistunut pieni määrä reserviläisiä, muun muassa erotuomaritehtäviin. Vääpeli Pekka Silta-Mattila Keski-Suomen maakuntakomppaniasta on auttanut omalta osaltaan kantahenkilökuntaa tuomaroimalla harjoituksen taisteluvaihetta Niinisalossa.

Lounastauolla Silta-Mattila kertoo tehtäviensä harjoituksessa vaihdelleen riippuen yksiköstä, jonka kanssa toimitaan.

– Esimerkiksi virolaisten kanssa toimiminen vaatii hyvin vähän perässä juoksemista. Harjoituksessa koitetaan tuomaroida osumia, ja kun osassa laitteista on simulaattorit ja osassa ei, voidaan välillä käydä koputtamassa vaunun kannelle ja sanomassa, että ”kuolit”, Silta-Mattila kuvailee.

Myös kommunikaatio vastapuolen erotuomarin kanssa on tärkeää, jotta tieto osumista menee toisellekin puolelle.

Harjoituksessa vilisee paljon jalkaväkeä panssarintorjuntakaluston kanssa. Erotuomarin täytyy tarkkailla, minne ammutaan, varsinkin kun kaikilla ei ole simulaattoria.

Käytännön toiminta hoidetaan englanniksi harjoituksessa, onhan mukana joukkoja Baltian maista, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Jalkaväen sotilaat käyttävät KASI-simulaattoria, joka kertoo osumista. Simulaattori on kiinnitetty kypärään.
Paavo Airo
Amerikkalaisia vaunuja on koitettu saada sulautumaan paremmin Niinisalon havumetsiin erilaisilla naamioinneilla.
Paavo Airo

Miten reserviläinen päätyy tämän kaltaiseen harjoitukseen erotuomariksi? Se on tietysti pitkä matka. Silta-Mattila kertoo kouluttautuneensa paljon MPK:n kursseilla ja vetävänsä tällä hetkellä epäsuoren tulen kursseja MPK:lla.

Vain harva päätyy Arrow’n kaltaiseen isoon harjoitukseen tuomaritehtäviin. MPK:n kurssitarjontaan tutustumalla voi löytää itseään kiinnostavaa koulutusta.

– Helpoiten pääsee harjoittelemaan siten, että lähtee MPK:n kautta tekemään tätä. MPK:n kurssikalenteri auki, ja yleensä joka kurssilla on mukana joitain maakuntajoukkojen jäseniä. Hekin kertovat kyllä, miten tätä voi harrastaa.

Jos reserviläinen on kiinnostunut liittymään maakuntajoukkoihin, suosittelee Silta-Mattila ottamaan yhteyttä aluetoimistoon ja ilmoittamaan halustaan tulla mukaan.

Yliluutnantti Jussi Rumbin Kanta-Hämeen maakuntakomppaniasta kertoo olleensa aiemminkin mukana Arrow-harjoituksessa, mutta eri roolissa. Nyt hänkin on erotuomarina.

– Kanta-Hämeen maakuntakomppaniasta oli väkeä vuosi sitten taistelemassa Arrow-harjoituksessa. Pari komppanian jäsentä oli syksyn Hammer-harjoituksessa, joka meni tosi hyvin ja sen myötä päätettiin lisätä reserviläisten määrää Arrow’n tuomaritehtävissä, Rumbin sanoo.

Hammer on Arrow’n tavoin mekanisoitu harjoitus mutta reservin rooli on siinä suurempi. Syksyn 2022 Hammer-harjoitukseen osallistui Niinisalossa yli 2 000 reserviläistä, kun Arrow’n suomalaisosallistujat ovat perinteisesti suurimmaksi osaksi varusmiehiä ja henkilökuntaa.

Rumbin kertoo haastattelupäivänä herätyksen olleen kello 5.30. Nopean aamupalan jälkeen oli edessä lähtö taistelevien joukkojen mukaan.

– Tuomarit on jaettu eri joukkoihin ja pääsemme työskentelemään aika erilaisissa ympyröissä. Itse olin tänään aamulla panssaritiedustelun mukana harjoituksessa ja olen ollut siellä pusikossa pari tuntia. Onneksi tänään ei sada, Rumbin naurahtaa lounastauolla.

Haastattelupäivän eli torstain lounastarjonta ei suuresti yllätä. Maastossa on tarjolla hernekeittoa, näkkileipää ja pannukakkua mediaväelle ja kansainvälisille harjoituskumppaneille. Tietyistä perinteistä pidetään kiinni, oltiin Natossa tai ei.