• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Reserviläisliitto haluaa lisää jäsenmaita johtamaansa CISOR-järjestöön –Yhdysvallat tyrkyllä liittymään

Reserviläisliiton puheenjohtajuuskauden ensimmäinen CISOR-tapahtuma tuo Sauli Niinistön ja Jarmo Lindbergin puhumaan Santahaminaan. CISOR yhdistää eurooppalaisia aliupseerien järjestöjä.

Paavo Airo

Sotilasmestari Michael Schultz kertoi Yhdysvaltojen olevan kiinnostunut CISOR:n jäsenyydestä Santahaminassa järjestetyn harjoituksen yhteydessä.

Euroopan aliupseereja yhdistävän CISOR-järjestön edustajat ovat kokoontuneet Santahaminaan tutustumaan Suomen puolustusratkaisuun. Paikalla on puheenjohtajamaa Suomen Reserviläisliiton edustajien lisäksi aliupseereja muun muassa Saksasta, Hollannista, Puolasta ja Sloveniasta. Joukosta erottuu kuitenkin yksi Euroopan ulkopuolelta tullut, Yhdysvaltain armeijan sotilasmestari Michael Schultz. Syy hänen läsnäoloonsa löytyy Reserviläisliiton puheenjohtajakaudella CISOR:lle asettamista tavoitteista.

– Pyrimme hankkimaan lisää jäsenvaltioita, ja Yhdysvallat on tyrkyllä mukaan. Myös esimerkiksi Viroa ja muita Baltian maita on yritetty saada mukaan, CISOR:n pääsihteeri Osmo Suominen valottaa.

Schultz palvelee kenraalin alaisena Saksan Wiesbadenissa, Yhdysvaltain Euroopan-joukoissa. Hän työskentelee Army Reserve Engagement Cell -nimisessä yksikössä, joka on vastuussa Eurooppaan tulevista Yhdysvaltain armeijan reserviläisistä. Yhdysvallat ei ole vielä liittynyt CISOR:iin, mutta Schultz näkisi jäsenyydessä etuja.

– Olen jo saanut lyhyessä ajassa yhteyksiä ja ystäviä täältä. Keskustelu ja kontakti muiden maiden reserviläisten kanssa on tärkeää – harjoitusyhteistyön lisäksi. Haluamme vaihtaa tietotaitoa eurooppalaisten kanssa, Schultz kertoo.

IMG_2189

Kaartin pataljoonan komentaja, everstiluutnantti Ari Lehmuslehti (vas.) keskusteli eurooppalaisten aliupseerijärjestöjen edustajien kanssa samalla kun hänen komentamansa Kaartin pataljoonan joukot harjoittelivat.

Schultz korosti liikunnan tärkeyttä

Schultz seurasi perjantaina Santahaminassa suomalaisten sotilaspoliisien harjoitusta lähietäisyydeltä. Schultz on itsekin sotilaspoliisi, ja vasta 90 päivää palvelleet varusmiehet saivat häneltä kehuja harjoituksen keskellä. Schultzin mukaan toiminta oli ammattimaista ja vakuuttavaa etenkin siihen nähden, että palvelusta on vasta kolmen kuukauden verran takana.

Schultz antoi myös itse palautetta suomalaisille sotilaspoliiseille. Hän korosti kuntoilun tärkeyttä sotilaan taistelussa pärjäämisen kannalta.

– Jos alat puuskuttaa, alkaa aseesikin heilua ja tähtääminen on paljon vaikeampaa. Kunnosta täytyy pitää huolta, Schultz sanoi.

Yhdysvaltain armeijan on syytä ottaakin liikunnan merkitys vakavissaan etenkin nyt, sillä maan armeija on Military Timesin hiljattain julkaiseman artikkelin mukaan lihavammassa kunnossa kuin ikinä.

IMG_2156

Sotilaspoliisit etenivät rakennus kerrallaan harjoituksessa.

Tasavallan presidentti ja puolustusvoimain komentaja mukana CISOR:n kongressissa

Viikonlopun aikana järjestettävä CISOR:n kokoontuminen on Suomen kaksivuotisen puheenjohtajakauden ensimmäinen tapahtuma. Reserviläisliiton lauantaina Santahaminassa järjestämään CISOR:n Suomen puolustusratkaisu -kongressiin saapuvat puhumaan muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.


CISOR:n nykyiset jäsenmaat

Itävalta

Belgia

Tanska

Suomi

Ranska

Saksa

Italia

Alankomaat

Puola

Slovenia

Espanja

Sveitsi

Lue tarkemmin Suomen CISOR-puheenjohtajuudesta:

13.7.2016 CISOR:n puheenjohtajuus siirtyi Suomelle