• Vapaaehtoinen maanpuolustus

RESUL:n ansioristiä ja -mitaleita voi nyt kantaa sotilas- ja virkapuvussa

Puolustusvoimat antoi uuden normin ansioristien ja -mitalien kantamisesta huhtikuussa.

Tommi Soininen

Reserviläisurheiluliiton ansiomitaleilla palkitaan liiton päämäärien ja tavoitteiden saavuttamista huomattavasti edistävää, ansiokasta, aktiivista ja pitkäjänteistä toimintaa.

Puolustusvoimien pääesikunta on tänä keväänä vahvistanut, että Reserviläisurheiluliiton ansiomerkkejä voi tästä eteenpäin kantaa suomalaisessa sotilas- ja virkapuvussa. Puolustusvoimat antoi uuden normin ansioristien ja -mitalien kantamisesta huhtikuussa.

Maanpuolustusjärjestöjen (mukaan luettuna Reserviläisurheiluliitto) ansioristejä ja -mitaleita voidaan kantaa sotilas- ja virkapuvussa kuten virallisia kunniamerkkejä. Jos henkilö on saanut samalta järjestöltä useampia ristejä tai mitaleita, hän voi kantaa niitä siten, mitä niiden kantamisesta samaan aikaan on kustakin erikseen säädetty.

Yleisperiaatteena on, että kotimaiset kunniamerkit kannetaan aina ennen ulkomaisia ja sodan ajan ansioista myönnetyt ennen rauhan ajan ansioista saatuja. Puolustusvoimien ja suomalaisen sotilaspuvun arvostuksen ylläpitämiseksi tulee kunnia- ja ansiomerkkien kantamisessa virallisten määräysten lisäksi ottaa huomioon tilaisuuden luonne ja kohteliaisuusperiaate.

Vuonna 2001 Reserviläisurheiluliitto (RESUL) otti käyttöön oman ansiomerkkijärjestelmänsä. Siihen kuuluvilla ansiomitaleilla palkitaan Reserviläisurheiluliiton päämäärien ja tavoitteiden saavuttamista huomattavasti edistävää, ansiokasta, aktiivista ja pitkäjänteistä toimintaa. Järjestelmä on pääpiirteittäin samantapainen kuin Reserviläisurheiluliiton jäseninä olevien muiden maanpuolustusliittojen perinteiset, kunkin omaan järjestötoimintaansa kohdistuvat ansiomerkkikäytännöt. RESUL:n ansiomerkkijärjestelmä täydentää niitä erityisesti vapaaehtoisen maanpuolustusurheilun yhteisissä toimintasektoreissa.

Reserviläisurheiluliitto voi myöntää ansioristin tai kultaisen-, hopeisen- tai pronssisen ansiomitalin.

Muokattu 16.4.2020: Korjattu kohtaa useampien ristien ja mitalien kantamisesta.