• Puolustusvoimat

”Sillä on iso merkitys, että pää kestää”

Podcast-vieraana 10 vuoden uran erikoisjoukoissa tehnyt Juuso Aho.

Henkisen puolen arviointi jää usein liian pienelle huomiolle, kun arvioidaan yksilön sopivuutta vaativiin erikoisjoukkoihin. 10 vuotta erikoisjoukoissa palvelleen ja nykyään valmentajana toimivan Juuso Ahon mukaan fyysistä puolta on huomattavasti helpompi valmentaa kuin henkistä puolta.

– Silä on todella iso merkitys, että pää kestää. Lisäksi on tärkeää pystyä sosiaalisesti toimimaan erilaisissa ryhmissä. Fyysistä toimintakykyä on paljon yksinkertaisempaa harjoitella. Psyykkistä toimintakykyä pystyy sitäkin harjoittelulla parantamaan, mutta siihen vaikuttaa moni asia henkilön persoonasta lähtien, Aho toteaa Reserviläisen Gona Podcastin vierailussa.

Mielenkiintoisen työuran tehnyt Aho päätyi erikoisjoukoista Aki Hintsan myötävaikutuksella Formula 1 -maailmaan valmennuspuolelle. Autourheilun huippuluokassakin henkisen puolen kestävyys korostui, vaikka muuten puitteet olivat aivan erilaiset kuin Ahon aiemmalla työuralla. Ääripäiden maailmat laittoivat asioita myös perspektiiviin.

– Afganistanista piirtyy edelleen päähän kuva pienestä lapsesta iloisena ja onnellisena leikkimässä tyhjällä muovipullolla, joka oli meille roska. He asuivat hiekkaluolassa, jossa isäntä haki kuivaan aikaan aasilla vettä. Kaivolle oli parin päivän matka. Palattuaan vesikuorman kanssa hän käytännössä lähti uudestaan samalle matkalle. Niistä olosuhteista hyppy miljoonien tuhlaamiseen F1-maailmaan. Välillä mietin, kun jotkut siinä ympäristössä kiukutteli jostain aika turhamaisistakin asioista, että kuinka heillä ovat perusasiat aika paljon paremmin kun monella muulla.

Ahon reilun tunnin mittainen haastattelu on kuunneltavissa sekä Spotifyssa että Youtubessa. Molemmat linkit löytyvät alapuolelta.